Van deyince benim aklıma ilk gelen şey Van’ın güzel insanları. Farklı zamanlarda Van’a yaptığım ziyaretlerde birbirinden güzel insanlar tanıdım, sohbet ettim, alışveriş yaptım ve her defasında hissettiğim Van’ın güzel insanlar şehri olduğu idi. Van’a yaptığım seyahatlerden sonra; Van ile ilgili deneyimlerim, Van’da gezilecek yerler, Van’a nasıl gidilir, Van’da ne yapılır, ne yenir gibi Van seyahatine dair aklınıza gelecek tüm sorularınızın cevaplarını Van gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda derledim.

Van’a her gidişimde yazımı güncelliyorum, umarım bu yazımı tekrar güncelleme imkanım olur, bekle beni Van, yine geleceğim!

Van'da Gezilecek Yerler & Van Gezi Rehberi
Van’da Gezilecek Yerler & Van Gezi Rehberi

Van’da Gezilecek Yerler

Öncelikle Van, tahmin ettiğinizden çok daha düzgün, düzenli, gelişmiş bir şehir. Büyükşehir statüsünde olan Van, İç ve Güney Doğu Anadolu’daki pek çok ilimizden çok daha güzel, temiz ve düzenli bir şehir. Gezerken de kendinizi son derece güvenli hissedeceğinizi de belirtmek isterim.

Urartulara başkentlik yapmış, Doğu’nun en büyük illerinden biri olan Van’da gezilecek yerler listesinde nereler var, gelin birlikte bakalım!

Van Gölü

Van Gölü
Van Gölü

Van deyince akla Van Gölü geliyor. Vanlılar ona deniz diyor, öyle büyük öyle ihtişamlı olunca göl demek ayıp oluyor… İlk Van’a gidişimde uçak ile Van’a yaklaşırken pilotumuz Van Gölü çevresinde nereler olduğu anlatırken büyüsüne kapılıvermiştim Van Gölü’nün… Acaba Van Gölü Canavarı var mıydı gerçekten? Dünyanın en büyük sodalı, Türkiye’nin ise en büyük gölü,  çevresini sarmış dağların karlı zirvelerinin arasında pırıl pırıldı Van Gölü… Her gördüğümde aynı heyecan ve hayranlığı yaşamaya devam ediyorum.

Van Gölü’nün bir yanında (kuzey batısında) Süphan Dağı, bir yanında Artos Dağı (güneyinde) bütün ihtişamları ile gölün bekçileri gibi başında bekliyorlar.

Van şehir merkezinde göl kıyısına yürüyüş alanları yapılmış,  karşı kıyıya Tatvan’a giden arabalı vapurlar da buradaki iskeleden kalkıyor. Akşam yürüyüşü yapmak için keyifli bir nokta Van Gölü kıyısı. Ayrıca Van merkezden Gevaş yönüne doğru devam ederseniz yol kıyısında meşhur Van kahvaltısını deneyebileceğiniz mekanlara ek olarak Edremit Bölgesi’nde bir dalış merkezi yer alıyor, gölde dalış yapmak farklı bir deneyim olabilir.

Van Urartu Kalesi (Tuşpa)

Van Urartu Kalesi
Van Urartu Kalesi

Van Kalesi (Tuşpa), Urartu Krallığı’nın başkenti. Surlarla çevrilmiş olan kalede saray, tapınak, kaya mezaları, depolama alanları ve çivi yazılı steller bulunuyor. Urartular tarafından kurulmuş olan kale Persler ve Osmanlı Dönemi’nde de kullanılmaya devam edilmiş.

Van merkezden minibüslerle ulaşabilecek mesafede (yaklaşık 5 km) Van Kalesi mutlaka görülmesi gerekenler listesinde bir önemli yer. Girişten basamaklarla 15-20 dakikada tırmanabileceğiniz tepenin üstüne inşa edilmiş kale, ince uzun bir krater tepesinin üzerine kurulmuş. Kaleden gün batımını izlemek paha biçilmez. Ayrıca tüm Van ve Van Gölü ayaklarınızın altında.

Kalenin girişine eski Van evi örneği yapmışlar birkaç tane ama ben açık yakalayamadım. Hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar ve kafeterya da var. Kaleye tırmanmadan önce bir kahve molası veya dönüşte bir soğuk içecek fena olmaz.

  • Van Kalesi 2022 yılı giriş ücreti 12,5 TL, Müzekart ile ücretsiz.
  • Van Kalesi ziyaret saatleri yaz döneminde 10:00-19:00, kış döneminde ise 08:00-17:00 saatleri arasında.

Van Müzesi

Van Müzesi
Van Müzesi

Van Kalesi’nin eteklerinde yeni Van Müzesi ziyarete açılmış, çok iyi olmuş. Eski Van Müzesi çok küçük ve kötü sergileme alanlarına sahip idi. Yeni müze hem alan olarak oldukça büyük hem de sergilenen eserler çok güzel bir şekilde düzenlenmiş. Urartulardan kalma pek çok değerli parça burada sergilenirken Van ve çevresindeki pek çok önemli noktayı tanıyabileceğiniz alanlar oluşturulmuş. Müzenin hakkını vermek için en az birkaç saat ayırmak gerek.

  • Van Müzesi 2022 yılı giriş ücreti 12.5 TL, Müzekart ile ücretsiz.

Van Kedi Evi

Van Kedi Evi
Van Kedi Evi

Van kedilerinin soyu tükenmekte olduğundan koruma altındalar. Bu nedenle de sadece Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki Kedi Evi’nde gerçek Van kedisi görebilirsiniz. Kedi Villası adı verilmiş olan kedi evine 2022 giriş ücreti 3.5 TL. İçeride kedileri sevmek isterseniz 12,5 TL verip mama alıyorsunuz ve kedilerin olduğu alana geçip besleme yapabiliyorsunuz.

Kapıdan girdiğinizde önce yeni doğmuş kedileri anneleri ile birlikte görüyorsunuz. Ortada kedilerin dolaştığı tel örgü ile çevrilmiş bir bölüm var. Besleme odaları ile bu alanın çevresine sıralanmış durumda. Besleme odalarının tamamı beton zemin. Kedilerin yumuşak ve sıcak bir şekilde yatıp dinlenebileceği bir yerler varmış gibi görünmedi bana. İyi besleniyor olsalar da çoğunun tüyleri dökülmüş ve mutsuz görünüyorlardı. Umarım iyi bakılıyorlardır.

Van Çarşısı

Van’a geldiğinizde Van şehir merkezine de zaman ayırmanızı öneririm; restaurantlar, kahvaltı salonları, oteller bu bölgede. Eski çarşı restore edilmiş, pek çok dükkanın olduğu hareketli bir yer. Sakatatçılar Çarşısı ve Peynirciler Çarşısı mutlaka listenizde olsun. Meşhur Van peynirlerini almak için uğrayabilirsiniz.

Cumhuriyet Caddesi şehrin en merkezi caddesi, sabah akşam kalabalık ve hareketli. Cadde üzerinde aradığınız herşeyi bulmanız mümkün.

Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi

Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi
Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi

Adını Ah Tamara Efsanesi’nden alan Akdamar adası Van’ın Gevaş ilçesine 10 km. mesafede. İlçeden minibüslerle ya da taksiyle iskeleye gelip, iskeleden de adaya teknelerle geçebilirsiniz.

Van iskeleden yaz aylarında direkt Akdamar Adası’na feribot kalkıyor. Yaz döneminde Gevaş’tan tekneler yarım saatte bir kalkıyor. Kış ve bahar aylarında Gevaş’ta bulunan iki motor iskelesinden birine gelmeniz gerekiyor. Biri Grandeniz İskelesi, diğeri de Gevaş Akdamar İskelesi diye geçiyor. İskelelerden motorlar 10 kişiye ulaşınca kalkıyor. Motor fiyatları en son gittiğimde kişi başı 20 TL idi, ancak yaz sezonunda 30-35 TL olabilirmiş.

Gevaş Akdamar İskelesi’ne Van merkezden otobüs seferleri düzenleniyor. Otobüsler Van’dan 07:00, 10:00, 13:00 ve 16:00’da kalkıyor. Dönüş otobüsleri ise iskeleden 08:00, 11:30, 14:30 ve 18:00’de hareket ediyor.

  • Akdamar Adası’na 2022 yılı giriş ücreti 35 TL, Müzekart ile ücretsiz.
Van'dan Akdamar'a Ulaşım
Van’dan Akdamar’a Ulaşım

Kış aylarında gelen sayısı az olduğu için en yoğun saatler olan 12:00-14:00 arası motor iskelesinde olmaya çalışın aksi halde 10 kişinin tamamlanması için çok uzun süre beklemeniz gerekebilir.

Motora bindikten sonra manzara öyle güzel ki. Kış sonu gittiğim için Van Gölü’nü çevreleyen karlı zirveleri seyrederek adaya doğru gölün üstünde sakin sakin ilerliyoruz. Göl de öyle sakin, öyle durgun ki…  Adadaki kilise 2010 yılında ibadete açıldıktan sonra epey turist çekmeye başlamış, fena olmayan restorasyonu beni mutlu etti. Umarım daha çok ziyaretçisi olur. Çay bahçesinde oturup kahvemizi yudumlarken yine zirvelere dalıp gidiyoruz….

Akdamar Kilisesi
Akdamar Kilisesi

Van’a gelmişken mutlaka görülmesi gereken Akdamar Adası hakkında tüm detaylar için; Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi yazma beklerim.

Adada küçük bir hediyelik eşya dükkanı var, aynı zamanda büfe gibi hizmet veriyor. Çay kahve, meşrubat isterseniz alabilirsiniz.

Adayı bu kadar özel yapan yer Akdamar Kilisesi. Bir Ermeni Kilisesi olan Akdamar’da her yıl Eylül ayında Kutsal Haç Yortusu Ayin’i düzenleniyor, ancak zaman zaman güvenlik gerekçesi ile ayin iptal olabiliyormuş.

Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi
Muradiye Şelalesi

Van’a 90 km mesafede Muradiye Şelalesi, Van’da görülmeye değer yerlerden bir diğeri. Şelaleye giriş ücretsiz. Şelale çevresinde yürüyüş yolları ve izleme terasları düzgün şekilde düzenlenmiş durumda. Şelale manzarasına nazır bir kafeterya ve birkaç büfe yer alıyor çevrede. Şelalenin aktığı tarafa geçebileceğiniz bir asma köprü ve çevrede piknik yapılabilecek alanlar bulunuyor.

Şelalenin yüksekliği 18 metre. Adını da Bağdat Seferi’ne çıkan IV: Murat’tan almış. Ben Muradiye Şelalesi’ni karlar altında ve baharda debisi yüksek iken görme imkanı yakaladım. Eminim baharda (Mayıs hatta Haziran) ağaçlar yeşerip çiçekler açtığında çok daha güzel olur.

Toplu taşıma ile ulaşım biraz sorunlu, Van merkezden minibüsler kalkıyor ama yola çıkarken dönüş olup olmadığını muhakkak sorun.

St. Thomas Kilisesi

St. Thomas Kilisesi
St. Thomas Kilisesi

St. Thomas Kilisesi; Van şehir merkezine 118 km, Gevaş ilçe merkezine 42, Altınsaç Köyü’ne ise 5 kilometre mesafede bulunuyor. Kilisenin yolunun son 15-20 km’lik kısmı oldukça bozuk. Sakın Altınsaç Köyü içindeki kiliseyi görüp geri dönmeyin, yola devam edin. Aracı bıraktığınız noktadan sonra 800 metre kadar patikadan yürümeniz gerekiyor.

St. Thomas Ermeni Kilisesi, Aziz Thomas’ın kutsal eşyalarını korumak amacıyla inşa edilmiş. Tam olarak bilinmese de kilisenin 1581 yılında başrahip Kirakos tarafından yaptırıldığı sanılıyor.

Çavuştepe Kalesi

Çavuştepe Kalesi
Çavuştepe Kalesi

Çavuştepe Kalesi, Van şehir merkezine 27 km mesafede bulunuyor. Van Kalesi gibi bir tepeye kurulmuş olan Urartu Kalesi’nden geriye pek birşey kalmamış. Önce Van Müzesi’ne giderseniz Çavuştepe Kalesi’nin nasıl göründüğüne dair bir simülasyon sergileniyor, onu gördükten sonra kaleye gelince gördükleriniz çok daha anlamlı oluyor.

Burada bekçilik yaparken Urartu dilini öğrenden Mehmet Kuşman ise artık emekli olduğu için kaleyi bekleyen kimse kalmamış. Gürpınar’da yaşayan Kuşman ile önceden iletişime geçerseniz ve müsait olursa size buraları anlatıyor.

Kaleye giriş ücretsiz. Buraya herhangi bir toplu taşıma imkanı yok, özel araç ile gelmeniz gerekiyor.

Hoşap Kalesi

Hoşap Kalesi
Hoşap Kalesi

Van’a yaklaşık 60 km uzaklıkta olan Hoşap Kalesi’nin geçmişi Urartulara dayanıyor. Tam anlamıyla bir Ortaçağ Kalesi. Tepede bulunan kale ve şehri koruyan dış surlar burayı masalsı bir yere dönüştürmüş. Bir Osmanlı Köprüsü ve bir de kümbet bulunuyor kale çevresinde.

Maalesef Hoşap Kalesi’ni ziyaret edebilmek için Van Müze Müdürlüğü’nden özel izin almak gerekiyor. Aksi halde kalenin içine giriş yok.

Yine maalesef kalenin Hoşap (Güzel Su) deresi tarafına belediye korkunç binalar yapmış. Kaleye o açıdan bakmak ve fotoğraf çekmek isterseniz kalenin önüne geçmeye yeltenen korkunç binaları göreceksiniz. Kaleyi sözde korumak için içeriye girişi engellemişler, özel izne tabii ama önüne saçma sapan binalar yapılmasına kimse ses çıkarmamış anlaşılan…

Van’a gitmişken Van Gölü kıyısında bulunan ve bir zamanlar Anadolu’nun ve Türk-İslam tarihinin önemli şehirlerinden biri olan Ahlat’ı da rotanıza eklemeyi düşünebilirsiniz. Fikir almak isterseniz Ahlat’ta Gezilecek Yerler & Ahlat Gezi Rehberi yazıma göz atın.

Van’da Gezilecek Yerler Listesi ve Haritası

Yukarıda detayları ile anlattım Van’da gezilecek yerler listesi özet olarak aşağıda yer alıyor.

  1. Van Gölü
  2. Van Kalesi
  3. Van Müzesi
  4. Van Kedi Evi
  5. Van Çarşısı
  6. Akdamar Adası ve Akdamar Kilisesi
  7. Muradiye Şelalesi
  8. St. Thomas Kilisesi
  9. Çavuştepe Kalesi
  10. Hoşap Kalesi

Van’da gezilecek yerler, yeme-içme yerleri ve konaklama seçenekleri aşağıdaki haritada yer alıyor.

Van Gezi Rehberi

Van’da gezilecek yerler listesini tamamladığımıza göre Van’ın tarihçesi, ulaşım, yeme-içme gibi konulara bakabiliriz.

Kısaca Van’ın Tarihçesi

Van Gölü’nün bereketi, stratejik konumu nedeniyle Van tarih boyunca önemli bir şehir olmuş. Van’ın tarihinin M.Ö. 5000’lere kadar dayandığına dair bulgulara ulaşılmış. Van’da kurulan bilinen ilk devlet M.Ö. 2000 yıllarında Hurriler. Hurrilerin devamı olan Urartular M.Ö. 900 yıllarında Urartu Devleti’ni kurmuşlar. M.Ö. 612 yılında Anadolu’ya gelen Medler Urartuların egemenliğine son vermiş. Medlerden sonra Persler, Makedonlar, Partlar bölgeye egemen olmuş. Romalılar ile Sasanilerin paylaşamadığı Van, Doğu Roma döneminde Büyük Selçuklu egemenliğine geçmiş. Karakoyunlular, Eyyübiler, Safeviler derken 1548 yılında Osmanlı İmparatorluğu Van’ı almış.

Van Nerede, Nasıl Gidilir?

Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Van Gölü’nün batı kıyısında yer alıyor. Van; kuzeyde Ağrı, batıda Bitlis, güneyde Siirt ve Hakkari, doğuda ise İran ile komşu.

  • Van’a büyük şehirlerden ulaşmanın en pratik yolu Van Ferit Melen Havalimanı’na uçak ile gelmek. Yurt içi ve yurt dışından havayolu ile Van’a ulaşmak mümkün.
  • Van’a otobüs ile ulaşmak isterseniz hem çevre illerden hem de büyük şehirlerden düzenli otobüs seferleri düzenleniyor.
  • Van’a direk gelmiyor olsa da Ankara’dan Tatvan’a gelen Van Gölü Ekspresi Van’a trenle gelmenin bir yolu.
  • Van Gölü’nü aşarak Van’a gelmek isterseniz arabalı feribot ile Van’a ulaşmak da bir seçenek.
Van Gölü
Van Gölü

Van’dan İran’a Geçiş

Van ile İran arasında Kapıköy sınır kapısı bulunuyor. Sınır kapısı Van şehir merkezine 108 km mesafede yer alıyor. Bu kapı hem ticari hem de bireysel geçişler için kullanıldığı için oldukça yoğun. Türkiye tarafı çok düzenli olmasına rağmen İran tarafı oldukça düzensiz ve karmaşık.

Van şehir merkezinden İran’ın sınıra ve sınıra yakın şehirlerine giden minibüs seferleri bulunuyor. Gölvan Turizm ve Erdem Turizm Van’dan İran’a giden firmalar. Gölvan Turizm’e +905452056413 numaralı telefondan ulaşarak kalkış saatleri ve fiyatla ilgili bilgi alabilirsiniz.

Van’dan İran’a tren ile geçmek de bir seçenek, detaylar için Van-Tebriz Tren Seferleri yazıma göz atabilirsiniz.

Van’a Gitmek için En İyi Zaman

Van’a gitmek için en güzel dönem Mayıs-Haziran ayları. Mayıs ayında bu bölgeye özgü endemik bir tür olan ters laleler açıyormuş, onları görme imkanı bulabilirsiniz. Yine Mayıs ayında inci kefalinin göçü oluyor. O göçü canlı görmek için güzel bir fırsat olabilir. Van’a kış aylarında giderseniz (ben Şubat sonu Mart başı gitmiştim) bol bol kar ve soğuk hava ile karşılaşacaksınız. Eylül ayında giderseniz ise Akdamar Adası’nda düzenlenen Kutsal Haç Yortusu’nu yakalama imkanınız olabilir.

Van’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Van kahvaltısı ile meşhur olsa da pek çok yerel yemeği ve Van Gölü’nden avlanan balıkları ile pek çok yemek seçeneği bulabileceğiniz bir şehir. Van yemekleri konusundaki önerilerim için Van’da ne yenir, nerede yenir yazıma göz atın!

Van’da Nerede Kalınır?

Van Şişli Öğretmen Evi
Van Şişli Öğretmen Evi

Van bölgenin en büyük şehri olduğundan Wyndam, Ramada gibi zincir otellerin burada şubeleri var. Daha ekonomik seçeneklerden biri ise Van Şişli Öğretmen Evi. Ben Van’a gidişimde burada kaldım. Fiyat/performans olarak gayet iyi. Telefonla rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Van Gölü Ekspresi

Tatvan’dan başlayıp Ankara’da sona eren Van Gölü Ekspresi trenini detayları ile yazdığım yazım da ilginizi çekebilir. Yazı okumak yerine video izlemeyi sevenler için kısa ve bol kar manzaralı bir Van Gölü Ekspresi videosu da hazırladım: Van Gölü Ekspresi videosu

Van’ın Güzel İnsanları

Van’ın doğal ve tarihi güzelliklerin yanısıra, insanlarının da güzelliklerine şahit oldum.

Van’a gittiğimde gördüğüm ve beni dehşete düşüren en önemli konu, oradaki insanları uzaktaki sırça köşklerimizden nasıl da yanlış tanıdığımızdı. Misafirperver, cana yakın, yardımsever…Van’a her gidişimde bizi evimizde hissettiren arkadaşım Yusuf’a buradan tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.

Kulaklarımdan hiç gitmeyen birkaç cümleyi sizlerle de paylaşmak için şimdi doğru zaman:

Uzaktan bize bakıp, bizleri hiç tanımadan terörist diye damgalıyorsunuz, halbuki biz bu vatanı belki sizlerden daha çok seviyoruz. Nevruzu bayramımız olarak görmemize rağmen kutlayamıyoruz, çünkü birkaç kötü niyetli insan yüzünden hepimiz zarar görüyoruz. Biz kendimizi Türk, Kürt diye ayırmazken siz bizi hep ayırıyorsunuz…

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

8 Yorumlar

  1. Nisan ayı gibi işim nedeniyle bir gitme planım vardı.Yaklaşık 2 saat bir boşluğum olacak bu süreç içerisinde eğer yetiştirebilirsem diye Van’ın değerli yerlerini gezip görmek istedim.Blog yazınız da adeta benim için bir rehber niteliğine oldu.
    Bu değerli bilgiler için teşekkür ederiz.Özellikle kedilere olan merakım nedeniyle bir kedi evine gitmeyi düşünüyorum 🙂

  2. ben sinopluyum istanbulda oturuyorum. dogu insanini ozellikle van li hemserilerim 3, defa van a gezmeye gittim insanlari cana yakin icten misafirperverler sehri cok guzel turkiyenin tum vatandaslarini buraya gitmesini isterim o sicakligi hissedin tum van li hemserilerime tesekkur ediyorum

  3. Van iline ben de önyargı ile geldim. Acaba sokakta yürüyebilecek miyim, sokakta bana insanlar dik dik bakar mı düşüncem vardı. ancak geldiğim ilk anda bu ön yargımın çok yersiz olduğunu farkettim. Sokakta insanlar çok rahat bir şekilde yürüyor. Kızlar dışarıda açık şekilde rahatça dolaşıyor. Vandaki insanlar da normal insanlar kısacası. Herhangi bir anadolu şehri nasıl ise, Vandaki yaşam da aynı şekilde. Korkularımız sadece bizlerden kaynaklı.

  4. Sevgili arkadaşım, Van’ı senin gibi bir kaç kişi daha böyle anlatsa müthiş olur. Yazı çok akıcı ve bir çırpıda okudum. Çok beğendim. Emeğine sağlık. Van’a yeniden beklerim. Umarım vaktin olur ve bir akdamar yaparız. ):

Yorumunuzu Yazın