Uçak yolculuğu etmek günümüzde oldukça yaygın. Deneyimli gezginler için basit ama ilk defa uçağa binenler için bazı bilgileri paylaşmakta fayda var. Özellikle ilk defa uçak yolculuğuna çıkanların tedirginliklerini azaltmakta fayda sağlar.

Ucuz uçak biletleri ve kampanyalarla birlikte artan rotalar ve yolcu sayısı beraberinde bazı sorunları da getirebiliyor. Zaman dilimi atlanmasıyla oluşan yorgunluk hissi, değişen basınç oranları ve hastalıklar keyifle başlanan bir yolculuğu kabusa çevirebiliyor. Bu nedenle yolculuk öncesi birkaç detaya dikkat etmekte fayda var.

Uçak Yolculuğu Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

1. Kalkış ve iniş

Uçaklar kalkarken ve inerken kulaklarda basınç hissetmek çok görülen bir durum. Basıncın değişmesiyle birlikte kendini gösteren kulak ağrısı, kimi zamanlarda işitme kaybına kadar neden olabiliyor. Bu etkiyi geçirmek için yapılacak birkaç küçük aktivite de bulunuyor. Sakız çiğnemek, burnu parmaklarla kapatıp hafifçe burundan nefes vermek, esnemek ve yutkunmak basıncı dengelemeye yardımcı oluyor. Alçalma esnasında Valsalva Manevrası denilen yöntemle ağzın ve burnun kapatılarak ağız ve buruna doğru hava basıncı oluşturmak basınç dengesini oluşturmak adına tavsiye ediliyor.

2. Jet-Lag

Genel olarak okyanus aşırı yapılan ve zaman farkının 2 saatin üzerinde olduğu uçuşlarda vücudun biyolojik saatinin bozulması olarak adlandırılan “jet-lag” sendromu görülebiliyor. En çok yaşlılarda ortaya çıkan bu olumsuz sonuçları azaltmak mümkün olsa da hafif bir yorgunluk hissi kalabiliyor. Gidilen yerdeki saat dilimine uygun yaşamak en doğru tercih olarak biliniyor. Alkol, çay ve kafeinli içeceklerden uzak durulması, hafif yemekler yenmesi ve gün içinde hafif egzersizler yapmak da jet-lag kaynaklı olumsuz etkileri azaltmakta oldukça faydalı.

3. Sağlığa dikkat

Uçuş esnasında değişen basınç nedeniyle bazı durumlarda uçmak sakıncalı olabiliyor. Uçak tutması problemi olanların koltuk seçimi yaparken pencere kenarında veya kanat üzerinde bir koltuk seçmeleri iyi fikir. Yakın zamanda operasyon geçiren hastalar, hamileliğin son dönemlerinde olan yolcuların da uçuş sağlığı için önce doktorlarıyla görüşmeleri ve rapor almaları önemli. Eğer düzenli ilaç kullanıyorsanız ilacınızın el bagajında olduğundan emin olun. Uçuş öncesi ve sırasında mümkünse bolca sıvı tüketin.

4. Uzun uçuşlar

Uçuş sırasında uzun süreli hareketsizlik durumunda kan dolaşımı düzgün sürdürülemediği için özellikle bacaklarda şişmeler meydana gelir. Uzun süreli olması durumunda “seyahat trombozisi” yani pıhtı oluşumu hastalığıyla sonuçlanabilir. Bu durum tren, otomobil, otobüs ve uçaklarla uzun süre seyahat eden yolcularda görülebiliyor. Ancak bu pıhtılar o kadar masum değil. Kopmayla birlikte akciğere kadar ulaşabilen pıhtılar ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.

Bu nedenle her yarım saatte bir ayak bileklerini hareket ettirmek, 1-2 saat aralıklarla koridorda kısa bir yürüyüş yapmak oldukça faydalı. Dar, sıkı ve terletici kıyafetlerden uzak durarak ve bol sıvı tüketerek olası şişme, uyuşma ve pıhtı durumlarının önüne geçmek mümkün. Yolculuka rahat kıyafetler tercih edilmeli ve mümkünse daha önce kullanılmış sıkmayan ayakkabılar giyilmesi tavsiye ediliyor.

5. Bagaj sorunları

Nadir olsa da havayolu firmaları valizlerini kaybedebiliyor. Bu ne zaman ve nerede başınıza gelebileceğini kimse bilemez. Çözülmesi 1-2 günden 1 haftaya kadar uzayan böylesi durumlar tatil veya seyahatinizi berbat hale getirmesin. Az eşya ile seyahat etmeyi öğrenip sadece kabin bagajınız ile yolculuklara çıkmakta fayda var. Hem uçaktan indikten sonra hiç bagaj alım kuyruklarına girmenize de gerek kalmıyor.

Artan rekabet, uçak bileti karşılaştırma siteleri ve kampanyalarla uçak bileti fiyatları düştükçe daha çok seyahat etme fırsatı buluyoruz. Her yolculuk öncesi dikkat edilecek bu küçük detaylarla rahat bir seyahat geçirmek mümkün.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın