İzmir’in şirin kasabası Şirince bu aralar çok popüler oldu. Mayalar, 21 Aralık derken bu çılgınlığın sonu ne olur bilinmez. 21 Aralık sonrası beraberce göreceğiz. Şirince’ye farklı zamanlarda iki kez gitme şansım oldu. Adı gibi şirin mi şirin eski bir Rum kasabası Şirince. Şirince’de gezilecek yerler, Şirince’de nerede kalınır, Şirince’de ne yenir, ne içilir sorularının hepsinin cevabı ise Şirince gezi rehberi olarak hazırladığım bu yazımda. 

Şirince'de Gezilecek Yerler ve Şirince Gezi Rehberi
Şirince’de Gezilecek Yerler ve Şirince Gezi Rehberi

Şirince Nerede, Nasıl Gidilir?

Şirince Nerede, Nasıl Gidilir?
Şirince Nerede, Nasıl Gidilir?

Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine çok yakın, sadece 8 km. Yani Şirince’ye gitmek için önce Selçuk’a ulaşmak gerekiyor. Selçuk’a gelmişken Efes, Meryem Ana, Yedi Uyurlar da gezilip oradan Şirince’ye geçilmesi daha iyi olur.

Şirince’nin Google Haritalar üzerindeki konumu için tıklayın.

Şirince
Şirince

Selçuk’a otobüs ya da trenle ile geldiyseniz;

Şirince’ye giden minibüsler Şelçuk şehir merkezinden kalkıyor, kime sorsanız gösterirler. Kıvrıla kıvrıla tepelere tırmanan güzel asfalt bir dağ yolundan Şirince’ye ulaşırsınız.

Selçuk’a kendi aracınızla geldiyseniz;

İzmir otobanından Belevi çıkışını kullanarak çıkmanız, İzmir’den Aydın yönüne doğru gelirken ise Selçuk’un girişinde Şirince yol ayrımını takip etmeniz gerekir. Bu yola girdikten sonra yine aynı güzel dağ yolundan tıngır mıngır Şirince’ye ulaşırsınız.

Şirince’de Gezilecek Yerler & Yapılacak Şeyler

Şirince birkaç saat içinde gezip bitirebileceğiniz küçük şirin bir köy. Ancak şarap tadımı, sokaklarda fotoğraf çekmek, yemek yemek veya kahvaltı yapmak gibi aktiviteler ile burada geçireceğiniz süreyi uzatmanız mümkün.

1. Şirince sokaklarını keşfedin

Şirince Sokakları
Şirince Sokakları

Şirince aslında küçücük bir kasaba, ancak güzelliğini korumuş mimarisi nedeniyle bütün sokaklarını dolaşmanızı şiddetle tavsiye ederim. Özellikle fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, her sokağında ayrı bir sürpriz sizi bekliyor.

2. Köyün tepesine tırmanın 

Şirince Kilise
Şirince Kilise

Ara sokaklardan köyün tepesine doğru tırmanın, sokak aralarından çıktığınızda evinin bahçesini restauranta çevirmiş bir teyzeyle tanışacaksınız, harika bir manzarası var bu evin. Teyzenin adını hatırlasam çok daha güzel olacaktı.

Tepeye doğru çıkarken köyün kilisesini de ziyaret edebilirsiniz. Kilisenin bahçesinde de bir kafe var ve buranın da manzarası çok güzel. Ayrıca burada tarihi bir şarap mahzeni de var, onu da görün mutlaka.

3. Şirince şaraplarının tadına bakın

Şirince Şarapları
Şirince Şarapları

Şirince şarapları satan dükkanlar, meydanın çevresinde Şirincelilerin yaptığı el işi ürün satan irili ufaklı dükkanlar dolaşılabilecek diğer yerler.

Şirince’nin meydanında şarap üreticilerinin pek çok şarap mağazası var. Şirince’de yapılacak en güzel aktivite, şarap tadımı yapmak. Eğer meyve şarabı seviyorsanız aklınıza gelebilecek her meyvenin şarabı yapılıyor burada. Almanız şart değil, tadım yapmak ücretsiz. Oranın atmosferine kapılıp 3-5 şişe alıp eve geldiğinizde bunlar pek de şarap gibi değilmiş deme şansınız da var.

Şirince Şarap Bağları
Şirince Şarap Bağları

Ünlü olmuş birkaç şarap üreticisi de var, marketlerde satılan Şirince Şarapları’nı görebilirsiniz. Onun dışında adını hiç duymadığınız yerli üreticiler de var.

Meyve şarabı dışında da şaraplar üretiliyor, hepsi taze şarap olduğundan açıkçası ben çok keyif almadım. Yine de mutlaka denemenizi öneririm.

Şirince’de Nerede Kalınır?

Şirince'de Nerede Kalınır? - Salkımkonak
Şirince’de Nerede Kalınır? – Salkımkonak

Şirince’de büyük oteller bulamazsınız. Küçük şirin butik oteller ya da pansiyonlar sizi bekliyor olacak. Ayrıca eski konakların bir kısmı otele çevrilmiş, onları da tercih edebilirsiniz. Ben Şirince’ye ilk gidişimde günübirlik, İzmir’den sabah gidip akşam dönmüştüm.

İkinci gidişimde ise, Şirince Salkımkonak’ta ağaç evlerde kaldım. İlkbaharda meyve bahçelerinin arasında çok güzeldi. Tavsiye ederim.

Şirince’de Ne Yenir?

Şirince'de Ne Yenir?
Şirince’de Ne Yenir?

Şirince’de ne yenir sorusunun cevabını ben değil, Şirinceliler verdi. Oraya gittiğimde çarşı girişine astıkları aşağıdaki afiş herşeyi anlatıyor 🙂

  • Selanik usulü sebzeli güveç
  • Organik salata
  • Gözleme
  • Mürver şurubu
  • Dibek kahvesi

Afiş dışında, Ege’de olmanın avantajı pekçok zeytinyağlı ot yemeği midenizi şenlendiriyor. Mis gibi gözlemeler ve eğer zamanı tutarsa yine Ege mutfağından kabak çiçeği dolması denenmesi gereken tatlar arasında.

Şirince Köy Ürünleri
Şirince Köy Ürünleri

Şirince’ye gelmişken, nar ekşisinden sirkeye, baldan zeytinyağına pek çok köy ürünü bulabilirsiniz. Sokak aralarında dolaşırken mutlaka karşınıza çıkıp sizi tavlayacaktır bu ürünler.

Şirince’ye gelmişken;

  • Meşhur şaraplarının tadına bakmadan
  • Köyün tepesine kadar yürüyüp manzarayı görmeden
  • Nesin Matematik, Sanat ve Felsefe Köyü’ne uğramadan

Dönmeyin.

Efes, Selçuk, Meryem Ana gibi yerleri saymıyorum, oralar zaten programınızda vardır herhalde.

Şirince Fotoğrafları

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

8 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın