2010’da yaptığım Balkanlar gezimin ilk durağı komşumuz Yunanistan’ın bizim için en önemli şehri Selanik idi.  Selanik, Atatürk’ün doğum yeri olması nedeniyle hepimizin bildiği, son dönemdeki ucuz turlar nedeniyle de Türkiye’den çok fazla ziyaretçi almaya başlayan bir şehir.

Selanik Beyaz Kule
Selanik Beyaz Kule

Selanik, bana ilk gördüğümde hemen İzmir’i hatırlatmıştı. Sahil boyunca kafeler, restoranlar, meydanları ve tabii ki bize çok benzeyen sıcak kanlı ve eğlenmeyi seven insanlarıyla Yunanistan’ın İzmir’i burası olsa gerekti.

Selanik’in Sembolü Beyaz Kule

Beyaz Kule, Selanik’teki en tanınan ve orada en fazla ziyaret edilen yapılardan biri. Bu özellikleri nedeniyle Selanik’in sembolü haline gelmiş. Aynı şekilde yapılmış olan üç kuleden biri imiş ancak diğer ikisinin yerinde şu an yeller esiyor 🙂 Osmanlı döneminde yapılmış olan kule, zaman içinde farklı isimlerle anılmış. Uzun süre de zindan olarak kullanılan kule depo, sarnıç gibi farklı amaçlarla da kullanılmış. Balkan savaşları sırasında Yunanlıların eline geçince beyaza boyanmış, bu nedenle de Beyaz Kule adını almış. Zaman içinde beyazlığını kaybetse de adı beyaz kalmaya devam etmiş.

Selanik gezisi planlıyorsanız, Selanik’te gezilecek yerler önerilerime de bir göz atın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

3 Yorumlar

  1. Merhaba; Selanik gezdiğim Yunanistan şehirleri içerisinde verdiği pozitif enerji işe beni cezbeden bir şehir olmuştu. Gece geç saatlere kadar yaşayan, sokaklarında cıvıl cıvıl gençler dolaşan güzel ve muhalif bir şehir. Zaten yaşadığım ve aşık olduğum İzmir’in küçültülmüş formatı olması bile bu şehri sevmem için başlı başına yeterken bir de Atamızın doğduğu evin Selanik’te olması başka bir çekim sebebi . Fotoğrafı çektirdiğiniz yer İzmir’in eski kordonunun birebir kopyası. bir de güzelim kordondan araba geçirmeseler daha güzel olacak ya neyse.

    Eren Evren
    http://www.gezelimgorelimbilelim.com

Yorumunuzu Yazın