Sri Lanka Hindistan’ ın Güney ucuna 37 km mesafede bulunan bir ada ülkesi. Şekli nedeniyle Hint Okyanusunun Damlası ya da Hindistan’ın göz yaşı olarak da anılıyor.

Sri Lanka Hakkında Genel Bilgiler
Sri Lanka Hakkında Genel Bilgiler

Sri Lanka Hakkında Genel Bilgi

10 yıl öncesine kadar adanın kuzeyinde egemen olan Tamil Gerilları ile ülke iç savaş halinde imiş, uzlaşma sağlanmış ve artık ülkede herhangi bir güvenlik sıkıntısı yok. Kuzey bölgeler de turizme açılmış durumda. Sadece kuzey-güney hattına yapılmış askeri tesisler hala varlığını sürdürüyor. Darısı bizim ülkemizin başına.

Sri Lanka haritası
Sri Lanka haritası

Ülke tropik kuşakta olduğu için yemyeşil. Tropik yağmur ormanlarıyla dolu. Bu da cennet gibi bir doğa demek oluyor. Ada olmasının bir avantajı ise pek çok tür adada soyunu sürdürebilmiş. Dünya üzerindeki canlı tür çeşidi bakımından en zengin ükelerden biri Sri Lanka. Sadece 180 çeşit orkide varmış halen doğada rastlanan.

Doğal zenginliklerinin fazla olması ve Hint Okyanusundaki stratejik konumu nedeniyle İngiliz, Portekiz ve Hollanda sömürgesi altında kalmış, özellikle İngiliz ve Hollanda etkisi halen çok yoğun hissediliyor.

Sri Lanka’da İklim

Tropik kuşaktaki ülke muson yağmurlarının etkisinde kalıyor, en fazla yağışı Nisan ayında alıyormuş. Deniz tatili için sezon ise Kasım’da başlıyor. Hint Okyanusu’nun tadını çıkarmak ya da dalış yapmak için adaya gidecekseniz Kasım sonrasına plan yapmaya özen gösterin.

Adanın iç kuzey kesimleri (tarihi şehirlerin olduğu kesim) güneşli ve ülke geneline göre daha kuru bir iklime sahip, bu nedenle özellikle Polonaruwa bölgesinde pirinç yetiştiriliyor.

Adanın ortası da olan dağlık bölgesi ülkenin en serin ve en fazla yağış alan yeri, çay ve sebze daha çok buralarda yetişiyor.

Sri Lanka Ekonomisi

Sri Lanka ekonomisi - Seylan çayı
Sri Lanka ekonomisi – Seylan çayı

50 Sri Lanka rupisi yaklaşık 1TL. Genel olarak fiyatlar uygun olmasına rağmen, turistik hesaplar usd üzerinden olduğundan ve dolar bizde sürekli değer kazandığı için beklediğimden daha maliyetli bir gezi oldu. Özellikle tarihi yerlere giriş ücretleri 25-30 usd olması bütçeyi biraz zorladı. Halbuki bu yıl Sri Lanka’yı tercih etme nedenlerimden biri ucuz seyahat etmekti.

Ülkenin ekonomisi ağırlıklı çay üzerine kurulu, çay tarlaları İngilizler tarafından yapılmış. Mülklerin çok büyük kısmı İngilizlere ait. Macwood adıyla üretim yapan en büyük üretici Lipton markası ile dünyaya satılıyor. Çay tarlalarında çalışan Sri Lankalılar ise fakirlik içinde yaşamaya devam ediyorlar.

Sri Lanka’da Yaşam

Ülke bizim 20 sene önceki halimize benziyor, mobilyalardan tren garlarına kadar sanki tarihte geri gitmiş gibiyiz.

Halk dışarda yeme kültürüne sahip değil, akşam 20:00’den sonra herkes ortadan kayboluyor, halbuki sıcak ülkelerde hayat gece ve sokakta yaşanır, bunu Sri Lanka’da göremedim. Dünya çapındaki gezi kitapları (lonely planet gibi), akşam hava kararınca dışarı çıkmayın dediği için geceleri dışarıda yabancı görmek neredeyse imkansız. Geç saatte otele döndüğümüz durumlar olduğunda ise hiç sıkıntı yaşamadık ama tamamen şans da olabilir tabii. Yine de orada yaşayanlara sormakta fayda var.

Alkol marketlerde ya da “wine store” yazan çoğunluğu demir parmaklıklı dükkanlarda satılıyor ve akşam 21:00’den sonra satışı yasak. Otel ve restoranların çoğunda bira bulunuyor.

Para bozdurmak için bankaları kullandık. Banka şubelerinde (farklı bankalarda) Animal Planet tv ekranlarından yayınlanıyor, birkaç restoranda da denk geldik.

Sri Lanka’da Trafik

Trafik alışık olduğumuzdan çok daha yoğun. Tuktuk, motor, araba, kamyon tüm araçlar tek gidiş-dönüş yolu kullanıyor. 70km yolu 2-3 saatte alabiliyorsunuz. Bu da kara ulaşımı ile planlarınızın beklediğinizin çok üstünde sürelerde tamamlanmasına sebep oluyor. Sri Lanka’da bir seyahat planlıyorsanız buna mutlaka dikkat edin.

Ayrıca trafik İngiltere’de olduğu gibi bize göre tersten akıyor, karşıdan karşıya geçerken dikkat!

Bizim duble yolların namı Sri Lanka’ya gelmiş. Şoförümüzün ilk sorusu sizde yollar hep dubleymiş doğru mu oldu 🙂

Sri Lanka’da Giyim

Halen çok büyük bir kesim yerel kıyafet giyiyor. Erkekler uzun kumaşları etek gibi bellerine sararken kadınlar saare denilen yerel kıyafetlerini giyiyor. Devlet daireleri, okullar, bankalarda çalışanların saare giymesi zorunlu. Ayrıca özel günlerde de saare mutlaka giyiliyor.

Onun dışında modern giyim de adanın her yerinde yaygın.

Sri Lanka’da Budizm ve Dinler

Sri Lanka Budizm için çok önemli bir merkez, dünyadan pek çok Budist buraya hacı olmak için geliyormuş. Biz de önemli durak ve tapınaklarını ziyaret ettik. Özellikle her tapınakta bulunan ve Budha felsefesinin altından yayıldığına inanılan Bodhi ağacına çok değer veriyorlar. Bo-tree olarak geçiyor adı pek çok yerde. Stupa denen Budist Tapınaklarını ziyaret ederken ayakkabılarınızı mutlaka çıkarmanız gerekiyor, sıcaktan yanmış zemine çıplak ayak basmak hiç eğlenceli değil, yanınızda mutlaka koyu renk çorap bulundurun ayaklarınızın yanmaması için.

Budizmin hiçbir canlıya zarar vermeme felsefesi nedeniyle sokaklarda inekler, köpekler, maymunlar, her türlü börtü böcek özgürce dolaşıyor, herkes onlara karşı dikkatli ve saygılı.

Budist tapınaklarını renkli bayraklarından kolayca ayrıştırmak mümkün. Budizmin yanı sıra Hinduizm ve İslam adada yaygın olan dinler, belli bölgelerde gruplaşmışlar. Hristiyan sayısı az olmasına rağmen kilise sayısı oldukça fazla, kiliseleri de mavi-beyaz bayrakla ayrıştırabilirsiniz.

Benim en çok merak ettiğim konu ise hayvanlara kesinlikle zarar vermeyen ve kendi yaptıkları heykellere tapan budistler ile hayvan kurban eden ve puta tapma konusu net şekilde reddedilmiş olan müslümanların barış içinde nasıl yaşadıkları. Din çok hassas bir konu olunca kimseye de soramadım. Ancak kurban bayramında orada olmama rağmen hiç kurban kesen görmedim, sanırım birbirlerine saygı gösteriyor ve açık alanlarda kurban kesmiyorlar diye bir çıkarım yaptım.

Hayatımda ilk kez Hindu tapınağını da Sri Lanka’da, bir Hindu kadabası olan Mattala’da ziyaret ettim. Çok renkli ve bugüne kadar gördüğüm ibadethanelere göre çok farklı idi.

Sri Lanka’da Prizler

Sri Lanka’da prizler teorik olarak İngiltere ile aynı ama benim İngiltere’de kullandığım çevirici işe yaramadı, çünkü bendeki köşeli, bunlar yuvarlak. Kaldığım otellerden birinde süper bir taktik öğrendim; üstteki 3. deliğe anahtar sokup içindeki dili aşağı indiriyorsunuz, böylece mevcut adaptörleriniz alttaki 2 deliğe kolayca giriyor. Denerken çarpılırsanız sorunluluk kabul etmem. Bazı yerlerde de bildiğimiz prizlerden vardı, şans.

Sri Lanka hem tropik iklimi ve doğası, hem canlı çeşitliliği, hem farklı dinleri ile kesinlikle çok zengin bir coğrafya. Seyahat listenize mutlaka eklemenizi öneririm.

Diğer Sri Lanka Gezi Yazılarım

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

1 Yorum

Yorumunuzu Yazın