Norveç‘e bu kez gelişimizde amacımız doğa yürüyüşleri yapmak ve mümkün olduğunca şehirden uzak doğa ile içiçe bir gezi yapmaktı. Eşim üç, ben ikinci kez Norveç’e geldiğimiz için önceden Oslo ve Bergen’i gezmiştik, bu yüzden şehirleri pas geçtik. Hem doğayla daha fazla içiçe olmak hem de maliyetlerimizi düşürmek için konaklama için çadırı tercih ettik. Norveç doğa yürüyüşleri için tercih ettiğimiz rota ve gezi maliyeti detaylı olarak bu yazıda yer alıyor.

Oslo’dan Hardanger Fiyordu Kıyısındaki Lofthus’a

Cuma günü öğle saatlerinde Oslo’ya indik. Pasaport sırası ve Carrentals.com aracılığıyla Avis’ten kiraladığımız aracı almak için havaalanındaki Avis ofisinde biraz bekleme sırası derken havaalanından çıkışımız 15:00’i buldu. 5 günlük araç kiralaması için toplam 1200TL ödedik. Kişi başı 600TL araç kiralama için ödemiş olduk. Hem pasaport hem de Avis’te çalışanlar arkadaki uzun kuyruğa rağmen sohbet etmeyi seviyorlardı, sanırım sıra da ondan uzadı.

Norveç Doğa Yürüyüşleri Rotası
Norveç Doğa Yürüyüşleri Rotası

Oslo’ya hiç uğramadan Hardanger Fiyorduna doğru yola çıktık. Yolda verdiğimiz molalarla birlikte 6 saati geçen araç yolculuğu ile Hardenger Fiyordu kıyısındaki meyve bahçeleri ile ünlü Lofthus şehrine ulaştık. Yol boyunca yüksek yaylalar, muhteşem manzaralar eşliğinde ilerledik.

Norveç’te yol yapmanın tek sıkıntısı yollar dar, çoğunlukla gidiş-geliş tek şerit bazen sadece tek şerit. Hız sınırı en fazla 90km/saat ancak şehir geçişleri veya köprü geçişlerinde 40km/saate kadar düştüğü için hızlı yol almanız mümkün değil. Saatte ortalamanız 60km/saati pek geçemİyor. Ayrıca kayalara oyulmuş kilometrelerce süren tünelleri de cabası, tünelin kendi içinde tam daire çizdiği yerlere denk geldik, aşağıda navigasyon görüntüsünü görebilirsiniz.

Lofthus Camping adında bir kamp alanına gece 22:00 gibi çadırımızı atmıştık. Kamp yerindeki resepsiyon 09:00-21:00 arası açıktı ama bir düğmeyle ilgili kişiye ulaştığımızda istediğimiz yere yerleşebileceğimizi, sabah işlem yapacağını söyledi. Karanlıkta çadırımızı kurduğumuzda kamp yerinin güzelliğinin henüz farkında değildik. Kamp için 2 gece 2 kişi 1 araç ve 1 çadır için 200tl ödedik, yani kişi başı 100tl. Bu fiyata ortak kullanımda olan mutfak (buzdolabı, ocak) ve kamp alanı dahil idi. Eğer duş almak isterseniz ekstra 5 dakika için 20tl ödemeniz gerekiyor.

Norveç’te ücretsiz kamp yapmak isterseniz, yol kenarında tuvaleti ve masası olan mola yerleri oluyor, duş ve mutfak gibi ihtiyaçlarımı hallederim bir şekilde derseniz oralarda kamp yapan çok kişi gördüm. Norveç’te güvenlik gibi de bir sorun olmadığı için rahat rahat kalabilirsiniz.

Sabah eşİm Norveç’in sembollerinden biri haline gelmiş olan Trolltunga rotasını tırmanmak için sabah 05:00 gibi kamptan ayrıldı.

Trolltunga ile ilgili yazımı okumak için tıklayın.

Benim bacaklarımla ilgili bir sağlık sorunum olduğundan ona katılamadım. Ben de Lofthus çevresindeki orta zorluk derecesinde bir yürüyüş rotası seçtim. Önce elma, armut ve erik bahçeleri, sonra da çam ormanları içinde fiyord manzaralı yürüyüş benim için yeterli oldu. Kamp alanının fiyorda bakan muhteşem manzarasında kitap okuyarak günümü tamamladım. Eşim de 26 km’lik 10-11 saat süren Trolltunga rotasını yürüp akşam kampa geri döndü. Neredeyse bütün yiyeceklerimizi Türkiye’den yanımızda getirmiştik, akşam çorbalı, makarnalı, helvalı ve barbunyalı akşam yemeğimizden sonra günü bitirdik. Marketten su, meyve suyu gibi ufak tefek ihtiyaçlarımızı aldık sadece.

Norveç’te çok sık bulabileceğiniz market zİnciri Kiwi. Kiwi’lerde özellikle Fisher Price markalı ürünleri uygun fiyatla almanız mümkün. Ayrıca market girişinde ikram kahve de oluyor 😉

Lofthus’tan Preikestolen’e Fiyord Turu

Pulpit Kayası
Pulpit Kayası

Ertesi gün sabah erkenden yeniden yola koyulduk. Hedefimiz yine Norveç’in başka bşr simgesi olan Pulpit Kayası. Hardanger Fiyordu’nun baş döndüren güzellikteki manzaraları eşliğinde ilerlemek biraz zor, sık sık fotoğraf molası vermek zorunda kaldık. Hardanger bitti, Sundal Fiyordu başladı derken 13:00 gibi Pulpit Rock için yürüyüşe başlama noktasına geldik. Burada otopark için yaklaşık 90tl verdik (200 nok), evet şaka gibi ama yapacak birşey yok 🙂 Kişi başı 45TL diyebiliriz.

Otopark ücretini vermemek için;
– Otopark’ın aşağısına aracı bırakıp yürüyüş yolunu uzatmak bir seçenek olabilir,
– Eğer bizim gibi en yakın kamp alanında kalacaksanız aracı orada bırakıp oradan otostop çekilebilir
– Eğer Preikostolen’de konaklanacaksa aşağıdan buraya çıkan otobüsler kullanılabilir.

Bu arada yürüyüş başlangıç noktasında 2 farklı park yeri var, biz yukarıdakine park ettik. Yukarı ve aşağı park yeri arasında sadece 200 metrelik bir yürüyüş mesafesi farkı var. Aşağıdaki park alanında ise restoran gibi atraksiyonlar da var.

Preikestolen yani Pulpit Rock 4 km gidiş, 4 km dönüş olmak üzere toplam 8 kmlik bir yürüyüş rotası. Herkes çocuğuyla köpeğiyle gelmiş, kolay yürünebilen bir parkuru var. Ünlü olup çok ziyaretçi çektiği için bütün yürüyüş rotasını düzenlemişler ve kolay yürünür hale getirmişler. 2 saat çıkış, 1,5 saat inişle toplam 3,5 saatte tamamlanıyor rota. 1 saat kadar da yukarıda fotoğraf ve yeme-içme molası verirseniz yeterli. Bu arada kayaya çıkarken herhangi bir yeme içme noktası yok yanlış anlaşılmasın, yanınızda ne götürürseniz o 🙂

Akşam yürüyüş yerine sadece 3 km mesafede bulunan Preikestolen Camping’de kaldık. Buraya da 1 gece, 2 kişi, 1 çadır, 1 araç için 120TL verdik, diğer kamp alanından daha pahalı olmasına rağmen kamp yeri olarak daha kötüydü. Bu kampın mutfağında ocak ve buzdolabı yok sadece bulaşık yıkamak için tezgahlar varken bu kez duş ücretsiz idi. Yani kişi başı 60 TL ödemiş olduk.

Preikestolen’den Oslo’ya Dönüş

Hedefimiz olan rotaları yürümüştük, artık dönüşe geçme vakti geldi 🙁  9 saatlik araç yolculuğu bizi bekliyordu. Geçtiğimiz yollar boyunca o kadar güzel manzaralar bize eşlik etti ki yolun son 1 saatlik kısmı hariç (burası artık büyük şehirlere döndüğü için) zamanın nasıl geçtiğini anlayamadık. Orman yolu, yayla yolu, kışın kayak merkezi olan yerler, fiyordlar, göller, köyler, nehirler, dereler, inek ve koyun sürüleri yol boyunca bize eşlik etti.

Norveç Gezisi Toplam Maliyeti

Araç yolculuklarımız sırasında toplam 410TL’ lik benzin harcamamız oldu. Norveç’te de benzin gayet pahalı, litresi 5TL’nin üstünde. Kişi başı 205TL benzine harcamış olduk.

Gece konaklamamızı hava alanına yakın Moxy adında bir otelde yaptık. 1 gece otel için 310TL ödedik. Norveç’te otel fiyatları oldukça yüksek, herşeyde olduğu gibi şehir merkezinde olmayan bir otel olmasına rağmen fiyat buydu. Kişi başı 155TL’ye gelmiş oldu.

Yukarıda listelediklerim dışında;
– yolda 2 feribot geçişi için 100tl, kişi başı 50 TL
– market harcamaları 90TL, kişi başı 45 TL
– uçak biletimizi 2 kişi gidiş-dönüş 1450 TL’ye akmıştık, kişi başı 725 TL
harcama yaptık.

Yani kişi başı toplam 2188 TL toplam maliyetimiz oldu, yani 533 euro veya 635 usd diyebiliriz. Bence fena değil, sizce?

Maliyetleri doğru değerlendirebilmek için, bizim yolculuk yaptığımız dönemdeki euro ve Norveç para birimi olan NOK kurunu da aşağıda belirtiyorum ki, kur değişimlerinde yazıdaki veriler okuyanları yanıltmasın.

1 Euro 4,10 TL
1 NOK 0,44 TL
1 NOK 0,12 Euro

Norveç Gezi Yazıları

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın