Moğolistan uzun zamandır görmek istediğim ve sonunda pek çok kişinin ve uçak bileti sponsorum olan Turna.com‘un desteğiyle bu yıla planladığım bir rota oldu. Çok tercih edilen bir seyahat rotası olmadığından, Moğolistan’a gideceğim dediğimde herkesin ilk sorusu “Neden Moğolistan?” oluyor. Madem çok soruluyor Moğolistan’a gitmeyi neden bu kadar çok istediğimi sıralamak istedim. Bu yazıda “Neden Moğolistan?” ve “Moğolistan’a nasıl gidilir?” sorularının cevaplarını bulacaksınız.

Moğolistan'a Gitmek için 10 Çok Geçerli Sebep
Moğolistan’a Gitmek için 10 Çok Geçerli Sebep

Neden Moğolistan?

Dünya üzerinde gidecek başka yer bulamadın mı, neden gitmek için Moğolistan gibi kimselerin gitmediği bir coğrafyayı tercih ettin gibi sorulara cevaben aşağıdaki listeyi hazırladım. Bu liste umarım neden Moğolistan sorularına cevap olur.

1. Ata Toprağı

Moğolistan'da yaşayan Dukha Türkleri
Moğolistan’da yaşayan Dukha Türkleri

Hani bizler Orta Asya’dan yola çıktık ya, işte yola çıktığımız yer aşağı yukarı Moğolistan’ın kuzeyindeki Altay Dağlarının çevresi. Hala Khövsgöl Gölü’ne atla 4-5 gün mesafede göçer olarak yaşayan ve Türkçe konuşan akrabalarımız (Duhkalar) orada yaşıyor. Yaz dönemi birkaçı Khövsgöl kıyılarına iniyor imiş, ben sadece çadırlarını görme şansı yakaladım, benim gittiğim dönemde göl kıyısına inmemişlerdi. Dukhalar hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz; Seyyarkalem’in sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Orhun Yazıtları
Orhun Yazıtları

Tabii ki, Orhun Vadisi’nde yer alan ilk Türkçe yazıtlar olan Orhun yazıtları da Moğolistan’a gitmek için önemli bir neden. Sadece Orhun yazıtları değil; Kül Tigin, Bilge Kağan, Tonyukuk yazıtlarını görmek ilginç bir deneyim.

2. Bakir Coğrafya, Göçebe Yaşam 

Moğolistan'da Göçebe Yaşam
Moğolistan’da Göçebe Yaşam

Dünyanın metrekareye düşen insan sayısı en az olan ülkesi Moğolistan. Yerleşim belli birkaç büyük şehir dışında göçebe. Ger (yurt) denilen çadırlarda yaşıyor ve çobanlıkla geçiniyor ülkenin çok büyük bir kısmı. Yine belli şehirler dışında yaygın bir ulaşım ağı da yok Moğolistan’da. Bu nedenle kısa mesafeleri uzun zamanlarda almak, yolda kaybolmak, aracın bozulması olağan durumlar. Kilometrelerce yol alıp tek insan görmeden seyahat edebileceğiniz nadir coğrafyalardan biri burası. Bir ger çadırı ile karşılaştığınızda sizi hemen misafir etmeye hazır Moğollar da bulacağınız başka bir güzellik. Hemen sütlü tereyağlı çaylarından ikram edip sofralarına davet ederler.

3. Vahşi Doğa

Moğolistan deyince benim aklıma ilk bakir doğa geliyor. Moğolistan vahşi yaşamı yerinde gözlemleyebileceğiniz destinasyonlardan biri. Vahşi atlar, geyikler, develer, avlanma amacıyla da kullanılan kartallar, el değmemiş uçsuz bucaksız bir coğrafya, fırçayla boyanmışçasına güzel bir doğa… Eğer benim gibi doğa düşkünüyseniz seyahat rotanıza mutlaka girmesi gereken yerlerden biri Moğolistan.

4. El Değmemiş Muhteşem Gobi Çölü

Gobi Çölü
Gobi Çölü

Moğolistan’daki bakir yerlerden bir diğeri daha: Dünyanın beşinci büyük çölü olan Gobi Çölü’nün en önemli özelliği çok zengin fosil yataklarına sahip olması. Bulunan fosillerin büyük kısmı her ne kadar Moğolistan’da sergilenmiyor olsa da dünyayı tanımamız ve anlamamız için çok önemli kaynaklardan biri burası.

Bir diğer özelliği ise kar kaplanlarına ev sahipliği yapması. Çok nadir görülüyorlar, çok da heveslenmemek lazım.

5. Altay Dağları

Altay Dağları
Altay Dağları

Kazakistan’dan başlayıp Rusya, Moğolistan ve Çin’e uzanan Altay dağlarının anlamı Altın Dağ demektir. Türk, Moğol ve Rus mitolojisinde adı geçen kutsal dağdır aynı zamanda. Türk mitolojisinde de ayrıca yeri olan bu dağ hakanlığın da simgesidir.

Bugünlerde ise Alp Dağlarına benzerliği ve muhteşem coğrafyası ile doğa tutkunlarını mıknatıs gibi kendisine çekiyor, tabii beni de 🙂

6. Uçsuz Bucaksız Bozkırlar

Moğolistan Bozkırları
Moğolistan Bozkırları

Moğolistan deyince aklınıza gelen, uçsuz bucaksız bozkır ve bozkıra serpişmiş olan ger görüntüsü Moğolistan’a gitmek için tek sebebim dahi olabilirdi. O ıssız bozkırda zaman geçirmek, hiçliğin kokusunu içime çekmek, gerlerde yaşayan Moğollarla zaman geçirmek, at eti ve at sütünün tadına bakmak ve daha fazlası için Moğolistan’a gidilir.

7. Şamanizm

Moğolistan'da Şamanizm
Moğolistan’da Şamanizm

Şamanizm kimine göre bir din, kimine göre bir felsefe, kimine göre ise bir çeşit şifacılık geleneği. Bana göre ise insanın doğa ile ilişkisini en saf hali ile yönetme şekli. Türklerin ilk dini olarak da kabul görür Şamanizm. Aynı zamanda bugünkü semavi dinlerin pek çok kabulü de Şamanizm’den gelmektedir, bu nedenle bana göre dinlerin çıkış noktasıdır.

Şamanizm Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Atalarımızda birlikte bizim de genlerimize işlemiş. Şu an günlük yaşantımızı etkileyen pek çok ritüel de Şamanizm kökenlidir. Ağaçlara çaput bağlamaktan, tahtaya vurmaya, gelin ya da yeni doğum yapanların kırmızı bağlamasından nazar boncuğuna kadar pek çok geleneğimizin kökeninde Şamanizm yatar.

Şamanizm’in benim en sevdiğim kısmı ise canlı-cansız tüm varlıkların ruhu olduğuna dolayısıyla hepsiyle iletişim kurulabileceği inancı. Ben de ağaçlardan çamaşır makinasına kadar çevremdeki varlıklarla iletişim kurulabileceğine inandığım için içimde bir Şaman yattığını düşünmüyor değilim 🙂 İşte o Şaman genlerimin peşinden gidiyorum Moğolistan’a…

8. At eti, at sütü yani Moğol Mutfağı

Moğol Mutfağı
Moğol Mutfağı

Beni yakın takip edenler boğazıma ne kadar düşkün olduğumu ve gittiğim ülkelerde yereller ne yiyorsa benim de onları yediğimi hiçbir şeyden çekinmediğimi bilir. Timsahtan lamaya, zebradan çekirgeye o ülkedeki insanlar ne yiyorsa ben de onu yiyorum. Bizde nasıl koyun, inek var ve onları yiyorsak Moğolistan’da da at bol. Onlar da atın etinden sütünden faydalanıyor, biz de tadına bakacağız elbette.

9. Cengizhan’ın İzleri…

Cengizhan Anıtı
Cengizhan Anıtı

Cengizhan dönemi Moğolistan’ın en güçlü zamanları. Dünyanın çok büyük kısmına hüketmiş, büyük bir imparatorluk kurmuş Cengizhan tabii ki Moğolistan’a pek çok iz bırakmış. Yaşadığı dönemde dünyayı titreten Cengizhan’ın bugün mezarının tam olarak nerede olduğu bilinmiyor, bulunursa ülkeye uğursuzluk getirileceğine inanılıyor.

10. Nadaam Şenlikleri

Ülkenin en büyük festivalı olan Nadaam pek çok şehirde kutlansa da en büyük Nadaam Ulanbator’da kutlanıyor. Ata binme, cirit, okçuluk gibi ata sporlarının yarıştığı festival her yıl 11-12 Temmuz civarındaki tarihlerinde kutlanıyor. Seyahatinizi o tarihlere getirmeye çalışabilirsiniz.

Bonus: Dünyalar Güzeli Moğol Çocukları

Dünyalar Güzeli Moğol Çocukları
Dünyalar Güzeli Moğol Çocukları

Bu listeyi daha da uzatmak tabii ki mümkün ama beni en çok ilgilendiren kısımları paylaşmak istedim. Bir de bonus var tabii ki, birbirinden sevimli Moğol çocukları.

Moğolistan Nerede, Moğolistan’a Nasıl Gidilir?

Moğolistan’a nasıl gidilir sorusuna cevap bulabilmek için öncelikle Moğolistan’ın coğrafi olarak nerede olduğuna bir bakmak gerek.

Moğolistan Nerede?

Moğolistan, kuzeyinde Rusya güneyinde Çin ile komşu, Orta Asya’nın tam merkezinde yer alan bir ülke. Rusya ve Çin gibi iki güçlü ülkenin sınır komşuları olması nedeniyle ekonomik olarak da büyük oranda o ülkelere bağımlı hale gelmiş bir ülke maalesef.

Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator ülkenin kuzeydoğusunda yer alır.

Moğolistan Nerede?
Moğolistan Nerede?

Moğolistan’a nasıl gidilir sorusunun ise farklı ulaşım araçlarına göre farklı cevapları bulunuyor.

Uçak ile Moğolistan’a Nasıl Gidilir?

Cengiz Kağan Uluslararası Havalimanı.
Cengiz Kağan Uluslararası Havalimanı.

Moğolistan’da uluslararası havalimanı başkent Ulan Bator’da yer alan Ulanbator Buyant Uhaa Havalimanı eski adı ile Cengiz Kağan Uluslararası Havalimanı.

İstanbul’dan Moğolistan’a direk uçmak isterseniz Türk Hava Yolları’nın uçuşları var. THY’nin internet sitesinden uçuş günleri ve fiyatlarını kontrol edebilirsiniz. Türk Hava Yolları dışında daha uygun uçuş seçenekleri bulmak isterseniz;

  • Rus havayolu firması Aeroflot’un İstanbul – Moskova – Ulanbator uçuşlarına bakabilirsiniz.
  • Asiana ve Korean Havayollarının İstanbul – Seul – Ulanbator uçuşlarına bakabilirsiniz.
  • Ayrıca Air China’nın da Ulanbator’a uçuşları var ancak Çin’e gitmek de Moğolistan’a uçmak kadar maliyetli olabilir.

Ben gittiğim dönemde Air Astana çok kısa süre İstanbul – Astana – Ulanbator uçuşları yapmıştı ancak devam etmiyor, keşke etseydi. Ben çok uygun fiyata bilet bulmuştum.

Air Astana ile Moğolistan Uçuşu
Air Astana ile Moğolistan Uçuşu

Tren ile Moğolistan’a Nasıl Gidilir?

Moğolistan’a gitmenin bir diğer yolu ise efsanevi tren yolu rotası olan 9289 kilometrelik Trans Sibirya trenini kullanmak. Rusya veya Çin’de trenin bir durağından binip tren ile Moğolistan’a aktarma yaparak gitmek mümkün. İlk durak olan Moskova’dan binerseniz, Baykal Gölü’nden sonra Trans Mongolia hattına geçiş yaparak Moğolistan’a ulaşmak 7 gün sürüyor. Benim uzun zamandır planlarımda olan bir rota, umarım bir gün gerçekleştirebilirim.

Merak edenler için aşağıdaki google haritasında Trans Sibirya hattındaki şehirleri görebilirsiniz.

Umarım Moğolistan’a neden ve nasıl gidilir sorularınıza cevap olabilmişimdir. Moğolistan konusunda başka sorularınız varsa aşağıdaki yazılamarıma da göz atabilirsiniz.

Yazılarımdan keyif aldıysanız bir de Youtube Kanalıma göz atın; Çok Okuyan Çok Gezen.

Anlık paylaşımlarımı ise instagram hesabımı takip edebilirsiniz; Çok Okuyan Çok Gezen 

Sağlıkla kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

27 Yorumlar

  1. Merhabalar Mogolistandan yaziyorum. Mogolistanda helal lokantalar mevcuttur. Gelmek isterseniz en uygun fiyata en guzel geziyi duzenleyebiliriz . Sizi mutlulukla karsilariz

  2. merhaba;
    mogalistan esşiz güzellikte bir yer.Gerek Kültür bakımından gerek diger konulardan türkiyeye benzer nitelikte bir yer ucsuz bucaksız bozkırları ile gezilecek yerlerden bir tanesi sizde bunu yazınızda cok güzel ve detaylı bir şekilde anlatmışsınız.Yazılarınız cok güzel tebrik ederiz

  3. bir tek bu sitede ulkem hakkinda guzel kelimeler buldum her insanin memleketi kadar guzel bir yer yoktur bence. Mogolistan doga guzelligin tam yeridir. zengini de var fukarasi da var luksu de var bakiri de var siz hangisini tercih ediyorsaniz ona gore olabilir. Turkiyede sahipsiz dogal guzellik bekliyor sizi sormak istediginiz birsey olursa yardimci olurum [email protected]

  4. Moğolistana gitmek için bu sebepleri acaba birtek benmi düşünüyorum diye sogularken gerçekten yalnız olmadığımı hissetmek Ata topraklarında bozkırın dinç havasını içime çekme gibi duygularla yanıp kavrulurken şu yazınız içimi ısıttı diyebilirim , sizden isteğimiz şu içi sıcak kelimeleri devam ettirmeniz , umarım en yakın zamanda bizede nasip olur Ata topraklarına gitmek…

  5. trans moğolistan turuna giden bir arkadaşımdan dinleyip aşırı etkilenmiştim. şimdi sizin yazıları da üst üste okudum, gerçekten mutlaka görülmesi gereken bir yer. 🙂

  6. Moğolistan’ın bahsi geçen uçsuz bucaksız bozkırları türklüğün ruhuna işlenmiş gibi. Ne vakit bu bölgelerden gezi, makale vb. bir şey okusam neyi bekliyorsun sen de git diyorum kendi kendime. Gitmek lazım, görmek lazım…

  7. NY, Barcelona, Tokyo, Roma vb tüm yerler bir yana Moğolistan bir yana. Discovery Channel’da yayınlanan bir belgeselde 194 ülke gezmiş iki gezgin arkadaş için 1.sırada ve en beğendikleri yer olan Moğolistan güzel tercih olmuş Sevil. Turna.com linki paylaşımı için ayrıca teşekkürler.

Yorumunuzu Yazın