Kıbrıs, tam adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türkiye’deki kullanımıyla “yavru vatan”, İstanbul’a uçakla sadece birkaç saat mesafede, kısa ya da uzun tatiller için tercih edilebilecek, denizin yanı sıra pek çok kültürel aktivite de yapabileceğiniz keyifli bir gezi rotası. Kıbrıs gezi rehberi niteliğindeki bu yazımda Kıbrıs’ta gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiye ulaşabileceksiniz, keyifli okumalar!

Kıbrıs Gezi Rehberi
Kıbrıs Gezi Rehberi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hakkında

Türkiye’den Kıbrıs’a gitmenin bir güzel yanı da vizesiz, pasaportsuz kolayca geçiş yapabiliyor olmamız. Kıbrıs’ı cazip kılan bir diğer konu ise, yıl boyu ılık havası tabii ki. 300 gün yazı yaşayabileceğiniz harika bir iklim… Kış aylarında ah bir deniz olsa da yüzsek diye hayal edip 2 saat sonra kumsalda olabilirsiniz.

Eskinin kumarhane cenneti, şimdilerin ise yeni seyahat rotası, küçük kardeşimiz Kıbrıs9 bin yıllık tarihi ve dünyanın başka hiçbir yerinde göremeyeceğiniz orkideleriyle beklediğinizden çok daha güzel bir keşif gezisi için ideal bir rota. Aynı zamanda Akdeniz’in 3. büyük adası olma özelliği de taşıyor.

Yavru Vatan’da Güzelyurt’tan Karpaz’a kadar geniş bir yelpazede görülecek pek çok güzel yer sizi bekliyor.

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Kıbrıs’taki yerleşime dair ilk izler Neolitik çağa ait. Pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan ada ünlü isimlere ve devirlere ait pek çok iz taşıyor. Bu nedenle de Kıbrıs’ta gezilecek, görülecek yerler listesi oldukça uzun. Beşparmak dağlarında yapılacak yürüyüşlerden, tarih kokan kalelere, Akdeniz’in sıcak kumlarında doya doya güneşlenebileceğiniz farklı zevke uygun deniz sporlarına kadar yapılacaklar listesi oldukça uzun.

Gezilecek görülecek yerleri şehir şehir inceleyecek olursak;

Lefkoşa

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alıyor. Adanın en kalabalık ve en hareketeli şehri ve aynı zamanda da başkent. Kıbrıs’ın kalbinin attığı nokta da diyebiliriz aslında, adanın en hareketli noktası.

Lefkoşa, Kuzey ve Güney Lefkoşa olarak  ikiye ayrılmış ve bu özelliği ile dünya üzerindeki ikiye ayrılmış tek başkent olarak bilinir. Berlin birleştikten sonra geriye sadece Lefkoşa kalmış ikiye bölünmüş başkent olarak. Lefkoşa’yı ikiye bölen hatta ise Yeşil Hat adı verilmiştir. Yeşil hattın kuzeyi Türklerin yaşadığı güneyi ise Rumların yaşadığı bölge. Ara bölge ise Birleşmiş Milletler Barış Gücü koruması altında. Yeşil Hattın bugünkü sınırları ise Kıbrıs harekati zamanında belirlenmiş. Kıbrıs olaylarını anlatan Derviş Zaim’in Gölgeler ve Suretler filminin galası da Yeşil Hatta yapılmıştı, bugünlerde ise ortak pazar açılması gündemde. Tek başına bu özelliği bile görülmeye değer kılıyor Lefkoşa’yı…

Kıbrıs’ın yakın geçmişini okuyarak ya da tarihi konu alan filmleri izleyerek gitmek orada göreceğiniz pek çok şeyin sizin için daha anlamlı olmasını sağlayacaktır.

Lefkoşa’da Gezilecek Görülecek Yerler

  • Selimiye Camii (St. Sophia Katedrali); Kıbrıs’taki en büyük, en görkemli dini yapı ve en önemli gotik mimari eser olarak kabul ediliyor. Adındaki değişimden de anlaşılacağı gibi, katedralken cami olarak kullanılmaya başlanmış.
  • Büyük Han; Lefkoşa’daki önemli Türk eserlerinin başında 1572 yılında Osmanlı Valisi Muzaffer Paşa tarafından yaptırıldığı bilinen Büyük Han yer alır. Mimari ve tarihi değeri açısından önemli bir kültür varlığıdır.
  • Lefkoşa Surları; Venedikliler, Kıbrıs’a girmek üzere olan Türklerden korunabilmek için eski surlar yerine yenilerini yapmışlar. 1567 yılında yapımına başlayan bu yeni surlar daire şeklinde, 11 burcu ve 3 kapısı olacak şekilde tasarlanmış.
  • Girne Kapısı;  EskiLefkoşa şehrinin sınırlarını belirleyen surlarda 3 önemli kapı, 3 önemli geçiş noktası varmış. Girne Kapısı,  bu önemli giriş-çıkış noktalarından biri.
  • Lefkoşa’da görülecek diğer yerler; Bedesten, Mevlevi Tekkesi, Venedik Sütunu…

Gazi Mağusa

Türkiye’de Eskişehir neyse, Gazi Mağusa da Kıbrıs için odur. Neden derseniz, tam bir üniversite şehridir. Doğu Akdeniz Üniversite’si şehrin sosyal hayatını canlı tutuyor. Eskişehir’deki Porsuk nehri yerinde de Gazi Mağusa’nın derin bir limanı var.

 Gazi Mağusa’da Gezilecek Yerler

  • Salamis Harebeleri; Bronz Çağı sonlarında başlayan göçlerle oluşmuş bu şehir, önce Anadolu’dan gelen kavimlere ya da Kilikya’dan gelen Akalara ev sahipliği yapmış.
  • Othello Kalesi; Mağusa şehrini korumak için inşa edilmiş olan Kale, 14. yy’da Lüzinyanlar tarafından yapılmış. Şehrin ana girişlerinden biri olarak kullanılmaktadır. Avrupa kalelerinden alışık olduğumuz gibi bu kalenin de etrafı koruma amaçlı olarak derin bir hendekle çevrilmiştir.
  • Venedik Sarayı; Lüzinyanlar tarafından 13. yy’da yapılmış olan saray kalıntıları üzerine Venediklilerin yaptığı yeni krallık sarayı Venedik Sarayı’dır. Sarayın 16.yy’da yapılmış olan ve halen ayakta olan cephesinde kullanılan sütunların Salamis harabelerinden alınmış olduğu söyleniyor.
  • Lala Mustafa Paşa Camii; 1298 – 1312 yılları arasında yapılmış olan Camii, Gotik mimarisi ile dikkat çekmektedir. Akdeniz çanağının en güzel Gotik yapıları arasında yerini almıştır.
  • Gazi Mağusa’da görülecek diğer yerler; Kantara Kalesi, Magusa Kalesi, St. Nicholas Katedrali, Namık Kemal Zindanı

Girne

Kuzey Kıbrıs’ın güneyinde yer alan Girne ve çevresi, adanın en popüler tatil bölgesidir. Gördüğünüz pek çok Kıbrıs fotoğrafı muhtemelen bu bölgede çekilmiştir 🙂 Girne’ye Lefkoşa’dan ulaşım ise oldukça kolay, otobüs ile 35-40 dakikada ulaşmak mümkün.

Girne’de Gezilecek Yerler

  • Girne Kalesi; Kıbrıs’ta mutlaka görülmesi gerekenler listesinin başında Girne Kalesi var.7. yüzyılda Arap akınlarına karşı kentin korunması için yapılmış bu kalenin yenileme süreci 1373’te Cenevizliler Kuşatması nedeniyle sekteye uğrasa da tekrar devam etmiştir. Venedikliler kaleyi ele geçirdiklerinde, Osmanlı saldırılarına göre yeniden inşa etmişler ancak bu önlemlere rağmen 1570 yılında kaleyi Osmanlılar’a teslim etmişlerdir. Girne’deki Rum mimarisine pek güzel eşlik etmektedir.
  • Buffaveneto Kalesi; Eskinin hapishanesi, yeninin kalesi olan bu yapı, Aslan Şatosu adıyla anılırmış. 950 metreye kurulmuş olan kale, Buffavento yani “rüzgara boyun eğmeyen” ünvanının da sahibi. Kaleden müthiş Lefkoşa manzarasını seyretmek mümkün. 
  • Bellapais Manastırı; Adını Fransızcadan alan manastıra Barış Manastırı da denmektedir. Kıbrıs’ın en güzel gotik eserlerinden biri olan bu manastırı mutlaka görmelisiniz. Şehir merkezine 10 dakika mefadeki bu gotik manastır da mutlaka görülmesi gerekenler listesinde olmalı. Bir kısmı yıkık olsa da muhteşem manzarası kaçırılmamalı.
  • İkon Müzesi (Arkhangelos Kilisesi); Eski bir kilise olan müze, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inin kurulmasından sonra müzeye çevrilmiştir. Yüksek kulesi ise Girne’nin her yerinden görülebilmektedir. Girne ve çevresinde toplanan ikonlar bu müzede sergilenmektedir. 
  • Batık Gemi Müzesi; Girne Kalesi’nin içinde bulunan Batık Gemi Müzesi deniz ve batıklara ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken bir yer. Müzede sergilenen geminin bugüne kadar bulunan en eski gemi olduğu sanılıyor. 15 metre uzunluğundaki gemi 1965 yılında bir sünger avcısı tarafından suyun üç metre derinliğindeyken farkedilmiş ve Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları tarafından su yüzüne çıkarılmış. Batı’dan Rodos’tan yola çıkan bu geminin Doğu’ya giderken burada battığı tahmin ediliyor.
  • St. Hilarion Kalesi; Girne’ye 10 km mesafade bulunan kale, Bellapais gibi güzel bir Girne manzarası seyretmek için ideal noktalardan biri.
  • Hz. Ömer Tekkesi; Girne’den 4-5 km mesafede yer alan sahildeki bu beyaz bina  Kıbrıs’taki önemli dini ziyaret noktalarından biridir. Kıbrıs’ta İslamiyetin yaygınlaşması için inşa edildiği düşünülmektedir. 
  • Girne Limanı; Kıbrıs’ın en önemli simgelerinden biridir, başta da söylediğim gibi pek çok Kıbrıs fotoğrafında aslında burayı görürsünüz. Venedik mimarisindeki binalar, restoran ve kafeleriyle Girne’nin en popüler noktası burasıdır. Girne Limanından mutlaka gün batımı izlemeyi de ihmal etmeyin.

Lefke

  • Soli Haraberleri; Adını filozof Solon’dan alan bu antik kentte Bazilika ve Antik Tiyatro görülebilecek yerler olarak sıralanabilir. Lefke kıyılarındaki bu antik kent, döneminde verimli topraklar üstünde kurulmuş ancak Pers ve Arap saldırıları ile yok olmuştur. 
  • Vuni (Vouni) Sarayı; Soli halkı tarafından yıkıldığı sanılan saray bugün açık hava müzesi olarak ziyaret edilebiliyor.

Güzelyurt

  • St. Mamas Manastırı; Güzelyurt şehir merkezinde yer alan manastır, İkon ve Arkeoloji müzesi olarak hizmet vermektedir.

Adanın kuzeyinde doğal mağaralar da bulunmaktadır. Sarkıt ve dikitleri ile İncirli Mağarası, İnönü’deki Sütünlu Mağara, olmak üzere 85 adet civarındaki doğal mağara bulunmaktadır.

Kıbrıs’te Nerede Kalınır?

Kıbrıs’taki irili ufaklı oteller arasından seçim yapabilir, aynı zamanda Kıbrıs’ta konforlu villa kiralama seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.

Eğer tatilinizi el değmemiş göz alabildiğince uzanan kumsalı olan, Kıbrıs’ın en güzel denizi ve eşsiz sahiline sahip bir tesiste yapmak istiyorsanız; fantastik mimarisi ve çocuklarınıza özel tasarlanmış eğlence ve oyun alanları ile ailenizle bir arada bir tatil geçirmek için doğru tesisi arıyorsanız, Kaya Artemis Kıbrıs beklentilerinizi doyasıya karşılayacaktır.

Hem şehre yakın olmak hem de meyve ağaçları, deniz manzarası ve dağ manzarası ile iç içe olmak isteyenler için ise Girne’ye 11 km mesafedeki Riverside Garden Resort oteli tercih edebilirsiniz. Ayrıca Girne’nin eğlence merkezi ve casinolara yakın bu resort içinde dilerseniz apart ya da bungalovlarda kalabilir, aqua parktan tenis kortlarına, safari aktivitelerine kadar pek çok aktivite seçeneği ile tatilinizi renklendirebilirsiniz.

Kıbrıs gezinizin bol aktiviteli, keyifle geçmesi dileklerimle 🙂

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

7 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın