Uzun uzun yıllar önce, siz deyin 8 ben diyeyim 10 yıl önce Meteora manastırlarının fotoğrafı bir yerlerde karşıma çıktı. Vuruldum, bayıldım, orayı görmek için yanıp tutuştum. İlk Balkanlar gezimi planlarken rotaya sokmaya çalıştım olmadı. Sonraki Yunanistan ziyaretlerimde gideyim dedim, yine bir türlü olmadı. Tüm olmayışların meğer bir nedeni varmış, çünkü orası hayatımda çok önemli bir yer alacakmış da benim haberim yokmuş. Neden özel bir yer alacakmış kısmı yazının en sonunda 🙂

Hayatımın Sürprizi Gökteki Manastır Meteora
Hayatımın Sürprizi Gökteki Manastır Meteora

Nedir, Neresidir Meteora?

Meteora Yunanistan’da Selanik ve Atina arasında volkanik bir vadi üzerine kurulmuş manastırlardan oluşan bir bölge. Meteora o manastırların en büyüğünün adı ve aynı zamanda o bölgeye de adını vermiş. Aynı zamanda Yunanistan’daki en büyük ikinci manastır kompleksi burası.

Yemyeşil bir vadinin içinde volkanik yükseltiler hayal edin, her bir yükseltinin üzerinde de bir manastır. Aslında 21 tane manastır varmış ama şu an 6 tanesi restore edilmiş ve ziyarete açık. Kimisi ibadet için kimisi Türk akınlarından kaçıp saklanmak için bu manastırların bu kadar sarp bir araziye yapıldığını söylüyor. Her ne nedenle olursa olsun, bence, hakettiği ünü kazanamamış hem doğa hem de tarihi olarak muhteşem güzellikte bir bölge burası.

Meteora’nın kelime anlamı ise havada asılı duran demek. Manastırlar tıpkı isminde olduğu gibi havada kayaların üstünde asılı gibi görünüyor. Manastırlar aynı zamanda Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Eğer yurtdışı seyahatlerinizde herkesin gittiği rotalardan çıkmak, farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız Yunanistan’ın az bilinen mabedi Meteora tam size göre bir yer.

Meteora’da Gezilecek Görülecek Yerler

Meteora’nın asıl olayı manastırlar. Şu an açık olan 6 manastır bu gölgede görülmesi gereken en önemli yerler. Manastırlara giderken araçla dahi gitseniz, dik merdivenler ve rampalar sizi bekliyor, aklınızda olmasında fayda var. Her manastır girişi ücretli, yanlış hatırlamıyorsam 3 ya 3,5 euro idi.

GEZGİNİN NOTU: Manastırlara girişte şort, tayt ve kolsuz tshirte izin verilmiyor, uzun bir etek ve kollu bir tshirt tercih etmenizde fayda var

Büyük Meteora Manastırı: Bölgenin en büyük ve buraya ismini veren manastırı, saat 17:00’de kapanıyor. Gezi programınızı yaparken buna dikkat edin.

Varlaam Manastırı: Kadın rahipler tarafından bakımı yapılan manastır bence bölgenin en şirin manastırı, bahçesi ve manzarası müthiş.

Varlaam Manastırı
Varlaam Manastırı

Aziz Nikolas Manastırı:Bölgedeki çıkışı en dik manastır sanırım burasıydı, ya da ben sona bıraktığım için çok yorulmuştum. Diğerlerine kıyasla manzarası daha zayıf.

Aziz Nikolas Manastırı
Aziz Nikolas Manastırı

Roussanou Manastırı: Bu manastır Meteora fotoğraflarında en çok görülen manastır çünkü vadinin tam ortasında ve birçok izleme noktasından en iyi görünen manastır.

Roussanou Manastırı
Roussanou Manastırı

Aziz Stefanos Manastırı: Meteora Manastırı kadar olmasa da büyük bir manastır, buradan da manzara çok güzel.

Aziz Stefanos Manastırı:
Aziz Stefanos Manastırı

Aziz Trias Manastırı: Buranın da harika bir manzarası var, çıkışı da çok keyifli.

Manastırların nasıl yerleştiği hakkında fikir sahibi olmak için haritaya göz gezdirmekte fayda var. Meteora Haritası için tıklayın.

Roussanou Manastırı:
Meteora

Biz araç kiralamıştık, bu nedenle manastırlara istediğimiz saatte araçla gitme şansımız oldu. Şehir içinden manastırlara ulaşım nasıl bilmiyorum, eğer performansınıza güveniyorsanız yürüyüş de yapabilirsiniz tabii 🙂

Meteora
Meteora

Manastırlar arasında trekking rotaları, gün batımı turları Meteora’daki popüler aktiviteler. Bunun dışında ben gitmedim ama Plastira gölü ve Antichassia bölgesi ve Aspropotamos nehri görülecek yerler arasında saymak mümkün.

Meteora’da Nerede Kalınır?

Meteora'da Nerede Kalınır?
Meteora’da Nerede Kalınır?

Kalambaka ve Kastraki kasabaları Meteora’nın yerleştiği kayalıkların eteğine kurulmuş olan iki kasaba. Yazın en hareketli zamanında bile son derece sakin ve sessiz olan bu kasabalarda kalmak için her bütçeye uygun oteller, hosteller ya da kamp alanları bulmak mümkün.

Kastraki daha küçük olan kasaba ama kasabadan Meteora’nın manzarası muhteşem. Kalambaka ise biraz daha büyük ve turistik ama yine de çok sakin olduğunu belirtmeden edemeyeceğim.

Biz daha sakin olan Kastraki kasabasında Spanias Otel‘de kalmıştık. Şirin, miniş, temiz ve ekonomik bir otel, benden sonra kalan arkadaşlarım da oldu onlar da memnun kaldı.

Meteora’ya Nasıl Gidilir?

Biz Meteora’ya gitmek için Cuma gecesi Esenler otogarından Alpar Tur otobüslerine bindik. Sabah Selanikte’ydik. Selanik’ten araç kiralayıp 3 saatte Meteora’ya ulaştık. Ancak araç kiralama şansı olmayanlar için de ulaşım alternatiflerini yazmak istedim:

Selanik’ten Meteora’ya

Selanik’ten Meteora’ya trenle gitmek için, yeni tren istasyonunu kullanmanız lazım. Buradan Kalampaka’ya kadar trenle devam edebilirsiniz.

Selanik’ten Meteora’ya otobüsle gitmek için ise KTEL otobüs istasyonundan Trikala şehrine otobüsle gidip oradan da Kalampaka’ya minibüsle devam etmeniz gerekli.

Atina’dan Meteora’ya

Atina’ya uçakla gidip Atina’dan Meteora’ya geçebilirsiniz. Kalampaka istasyonunda inmeniz lazım.

Atina’dan Meteora’ya otobüsle gitmek biraz daha zahmetli. Önce Atina’dan Trikala’ya gelmeniz Trikala’dan da Kalampaka’ya tekrar minibüse binmeniz lazım.

Meteora Benim için Neden Özel?

Eveeeet, gelelim konunun en güzel yerine 🙂 Başlangıçtaki videoyu izlediyseniz neden olduğunu anlamışsınızdır zaten, izlemeyenler için…

Bir süredir devam eden çok güzel, sevgi ve saygı dolu bir ilişkim var. Sevgilim de benim gibi seyahat etmeyi seven, seyahatleriyle dalış tutkusunu da birleştiren biri. Hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz ÖzgürUzun.com‘u ziyaret edebilirsiniz.

Meteora’ya gidiş organizasyonunu da birlikte gittiğimiz bütün seyahatlerde olduğu gibi Özgür yaptı. Evet, son zamanlarda hazıra konduğum doğrudur ama işlerim çok yoğun ne yapayım. Benim için kritik olan şey ise, Meteora’yı ilk gördüğümden beri aklımda olan bir izleme noktası var, orayı bulmak. Tabii fotoğrafı göreli yıllar olduğu için adını sanını hatırlamıyorum ama görsem “işte burası” diyeceğim. Araç kiraladığımız için gider gitmez aracımızla hem manastırları gezmeye hem de manzara izleme noktalarında durup kayıp manzaramı bulmaya çalışıyoruz. Sanırım 3 ya da 4. durduğumuz yerdi, ve burası benim aradığım noktaydı! Benim her yolculuğum bir hayalle başlar, gördüğüm bir fotoğraf, izlediğim bir film, okuduğum bir kitapta bir yer görür ve oraya gitme hastalığına tutulurum. Meteora’daki o nokta da benim tutulma noktamdı işte! Tabii ben elimde telefon ve fotoğraf makinası oradan oraya koşuşturup duruyorum sevinçle. Özgür durdurdu beni, ben de şaşkın şaşkın “selfie mi çekileceğiz” derdindeyim. Cebinden yüzüğü çıkarıp evlenme teklif etti! Tam olarak ne söyledi  heyecandan hatırlamıyorum 🙂 Ben “evet” demeden de yüzüğü parmağıma taktı. Geçtiğimiz hafta sonu nişanımız vardı, ben hala “evet” demedim, bakalım işin sonu ne olacak 🙂

Evlilik Teklifi
Evlilik Teklifi

İşte bu yüzden Meteora benim hayatımın süprizi oldu!

Meteora’da Geçen Filmler

Bundan böyle yazılarımda mümkün mertebe gittiğim yerlerde geçen filmler, oraları anlatan kitaplar varsa onlara da yer vermeye çalışacağım.

Aziz Triada Manastırı, James Bond serisinin Senin Gözlerin İçin (For Your Eyes Only) filminin final sahnesinin geçtiği yer. Film 1984 yapımı, yani oldukça eski ve IMDB puanı 6,8 yani izlemeye değmeyebilir 🙂

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

7 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın