Elimde hazır schengen vizesi vardı, 29 Ekim tatili için plan yapmamıştım ve bir havayolu firmasından kampanya e-postası geldi. İşte herşey o zaman başladı! Bize yakın, Avrupa’ya göre ucuz bir süredir aklımda olan ama bir türlü plan yapmadığım Macaristan ve Romanya için, Budapeşte gidiş Bükreş dönüş uçak biletlerimi 250TL’ye aldım.

Macaristan ve Romanya Gezi Rotası

Macaristan ve Romanya Gezi Rotası
Macaristan ve Romanya Gezi Rotası

Son günlere kadar doğru dürüst hiç plan yapamadım işlerimin yoğunluğu yüzünden. Hatta niyetim Budapeşte > Belgrad > Bükreş rotasını yapmaktı önce. Sonra hiç bir yere hakkını veremeyeceğim diye düşünerek Belgrad’dan vazgeçtim.

Macaristan‘ın gözbebeği güzeller güzeli Budapeşte’de 2 gün geçirmek için başladığımız yolculuk, Budapeşte’yi çok sevince 3 gün Budapeşte ile başladı. Böylece başta gitmeye niyetlendiğimiz tuz madenlerinden vazgeçtik. Gece treni ile 15 saat süren bir yolculukla Budapeşte’den Romanya‘da Transilvanya‘nın merkezi Braşov’a geçtik. Braşov’dan Dracula şatosunun bulunduğu Bran şehrini de gördükten sonra Bükreş’te rotamız son buldu.

Sonunda 6 gün için rotam Budapeşte > Braşov > Bran > Bükreş olarak şekillendi. Neyse ki sadece ilk gün hostel için sadece yerimi ayarlamıştım. Böylece kolayca rotamda değişiklik yapabildim.

Gezi Maliyetleri

6 gün süren Budapeşte > Braşov > Bran > Bükreş rotasını içeren ‪#‎selamdracula‬ etiketli gezim herşey dahil (uçak, yeme içme, tren, otel vb) kişi başı 430 euro’ya geldi.

Avrupa’nın hemen kıyısındaki bu ülkeler, Avrupa‘dan çok daha ucuz ve Avrupa’ya benzer deneyimler sunuyor. Dolayısıyla seyahat planlarına mutlaka almak gerek. Tek sorun bizim para birimimizin sürekli değer kaybetmesi.

Harcama kalemlerine gelecek olursak;

  • Uçak bileti 250TL demiştim. Pegasus’tan kampanyalı olarak Budapeşte gidiş, Bükreş dönüş olarak aldım. Hem de yola çıkmama 2 aydan kısa zaman kala. Kampanyaları takip ederek siz de kolayca bu fiyatlara bilet bulabilirsiniz.
  • Zaten yaz aylarında Norveç’e gitmek için schengen vizesi almıştım, bu nedenle tekrar vize masrafı yapmam gerekmedi. Bu da 80-90 euro kurtarmak demek. Bir kez schengen alınca en az 3-5 kez kullanmak lazım ki masrafını çıkarsın 🙂
  • Kalacak yerleri çoğunlukla tercih ettiğim gibi hostellerden seçtim. Budapeşte’de kaldığım Amazing Hostel kişi başı ilk gece 9 euro, ikinci gece 6.5 euro idi. İlk gece hem Booking.com’dan ayarladığım için hem de Cumartesi gecesi olduğu için daha çok ödedik. İkinci geceyi ise hafta içi fiyatı olan 6.5 euro’ya halletmiş oldum. Braşov’da kaldığım Centrum House Hostel ise 10 euro idi. Bükreş’te kaldığım Pura Vida Sky Bar & Hostel ise 9 euro idi. Yani konaklama masrafımı epey düşük tuttum.
  • Yılın son gezisi olduğu için özellikle yemek konusunda biraz müsrif davrandım. 10 euro altında yemek harcamam yok gibiydi. Masraflarımın büyük bir kısmı yemek 🙂 Tabii bu benim müsrifliğim yüzünden yoksa çok ucuza sokak yemekleri ile maliyetleri çok düşürmek mümkün.
  • Budapeşte > Braşov trenine 4 kişilik kompartmanda yataklı tren ile gitme maliyeti 66 euro oldu. Bu en fazla para harcadığım kısım. Ama trenin manzaları herşeye değerdi 🙂
  • Magnet, minik tabak bebek gibi şeyler aldım ama hepsi toplam 12-13 euro tutmuyor.
  • Buradaki en keyifli harcama 15euro Budapeşte’deki termal havuza girmek için verdiğim paraydı. 7 euro da Dracula’nın şatosuna girmek için verdim. Bunun dışında müzeler gibi yerlere giriş için çok fazla para harcamadım.

Tren ve uçak bileti harcamalarına genel ulaşım diye bakarsak, günlük harcamam 48 euro olmuş. Ben Avrupa’da genelde günlük 50 euro maksimum günlük harcama limiti koyuyorum kendime. Yani bana göre fena harcamamışım.

Romanya’ya özellikle Transilvanya bölgesini daha detaylı gezebilmek için mutlaka tekrar gidilecek! Budapeşte ise henüz gitmemiş olanlara kesinlikle önerilir!

Tüm Budapeşte Gezi Yazıları

Yolda kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

7 Yorumlar

  1. Öncelikle nasıl hitap edeceğimi bilemedim ancak samimi olması için Sevil Ablayı tercih edeceğim. Umarım rahatsız etmez. Benim bir sorum olacak. Bosfor ekspresi kullanarak ilk Bükreş’e gidilse maliyet düşürülmüş olur mu? internetten baktığımda öğrenci olduğum için 15 euro gibi bir fiyat gözüküyor. Bana mantıklı geldi ancak bilene danışmak en doğrusu olacak. Ayrıca yazınız benim adıma çok bilgilendirici oldu. Teşekkürler

  2. Modern gezginler arasında maliyet hesabını senin kadar iyi tutan ve gezi maliyetlerini bu kadar ayrıntılı yazan başka biri yok. 🙂 Neredeyse 15’e yakın gezi sitesini aktif oalrak takip etmeye çalışıyorum, Sevil kadar kullanıcı odaklı yazı yazan yok galiba 🙂
    Marco Polo ya da İbni Battuta olsaydı kesin seni takip ederlerdi 🙂

    • Yusufcum, yine yüzümü güldürmeyi başardın.
      Ben çok mu hesapçıyım acaba 🙂 Beraber seyahate gittiğim arkadaşlarım her şeyi bıdık bıdık yazıyorum diye çok dalga geçiyor benle 🙂 WC’ye verdiğim 50 kuruşu bile yazıyorum o derece 🙂

      • 🙂 Vaybe 🙂 Aslında bu çok müthiş bişey 🙂 Elbette dalga konusu olacak çok şey bulabiliriz ama bu kadar ayrıntıya dikkat etmen aslında ben ve benim gibi takipçilerini ne kadar önemsediğini gösteriyor. Tabi yol arkadaşın için aynı durum söz konusu olmayabilir 🙂

Yorumunuzu Yazın