Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Adana, doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve renkli caddelerinin yanı sıra nefis lezzetleriyle insanı kendine çeken bir yer. Sadece yemek hatta kebap yemek için Adana’ya gitmek istiyor olabilirsiniz, bu son derece normal. Adana’ya gideyim, enfes lezzetlerinin tadına yerinde bakayım diyorsanız, Adana’ya ucuz uçak bileti bulup hemen yola çıkın, Adana yemekleri sizi bekliyor. Adana’da ne yenir, ne içilir sorularınızın cevaplarını bu yazıda bulacaksınız.

Adana’da Ne Yenir?
Adana’da Ne Yenir?

Adana’da gezilecek yerler listesi yazıma da bir göz atın.

Sizler için Adana’ya özgü tatları bir araya getirdim. Şehre gitmişken bunların tadına bakmadan sakın dönmeyin. Adana denilince akla ilk olarak kebap ve acı gelir. Nefis Adana Kebabı ve içli köftenin en güzeli burada yenir, en leziz şalgam suyu burada içilir. Adana yemekleri nasıldır diye diyenler için küçük bir liste hazırladım.

Adana Kebabı

Adana Kebabı
Adana Kebabı

Türkiye’nin hemen her yerinde severek yenilen Adana Kebabı, şehrin vazgeçilmez lezzeti. Satıra benzeyen bir bıçakla doğranmış kıymayla hazırlanan bu kebap, koyun etinden yapılıyor. Ete sadece biber ve tuz eklenerek yapılan bu kebap, Türkiye’nin her bir köşesinde yapılsa da en lezizi tabii ki yerinde yenileni.

Şehirde Adana Kebabı yapan pek çok yer var. Ancak en güzelini nerede yerim derseniz Adana Yüzevler, Eco’nun Yeri, Eyvan Kebap ve Kebapçı Zeki tavsiye edebileceklerim.

Adana Ciğer Şiş ve Kaburga Şiş

Adana Ciğer Şiş
Adana Ciğer Şiş

Adanalıların kahvaltılarından eksik etmediği lezzetlerin başında ciğer geliyor. Ciğerin kahvaltı için biraz ağır bir yiyecek olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak Adana’da durum böyle değil. Küçük küçük kesilen ciğerler şişte ızgarada pişiriliyor. Nefis bir lezzet ortaya çıkıyor, kahvaltıda da mis gibi yeniyor. Üzerine biraz kimyon, yanına soğan salatası ile yeme de yanında yat bir lezzet… Adana ciğer şişi yağda pişirilen Arnavut ciğerinden oldukça farklı bir tada sahip. Yeniliklere açıksanız, Büyük Saat civarındaki ciğercilerde sabah kahvaltısı niyetine Adana ciğeri yiyebilirsiniz.

Kaburga Şiş
Kaburga Şiş

Ciğerci Mahmut, Ciğerci Memet, Ciğerci Edip Usta, Birbiçer Ciğer Kebap veya Kaburgacı Yaşar Usta ciğer şiş ve kaburga şişin tadını çıkarabileceğiniz yerler.

Ciğer şiş yemem derseniz kaburga şiş de diğer alternatifiniz, hatta bence bir porsiyon ciğer bir porsiyon kaburga şiş söyleyin mideniz bayram etsin.

Fellah Köftesi (Sarımsaklı Köfte)

Adana’ya özgü yemeklerden biri de Fellah köftesi veya sarımsaklı köftedir. Bulgur ve irmikle yapılan köfteler ufak boyutlarda kesilip suda kaynatılır. Daha sonra salçalı özel sosuyla kaynatılıp piştikten sonra üzeri yeşilliklerle tatlandırılıp servis edilir.

Mumbar Dolması & Şırdan

Mumbar Dolması
Mumbar Dolması

Koyunun kalın bağırsağının doldurulması ile yapılan mumbar ve şırdan Adana’da birlikte yenen sakatatlardan. Şırdan, temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Adana’ya özgü şırdan dolması kuzu etinden yapılır. Şehrin birçok noktasında şırdancılara rastlamak mümkün.

Şırdan
Şırdan

Şırdancı Bedo tercih edebileceklerinizden sadece biri.

İçli Köfte

İçli Köfte
İçli Köfte

Farkı yörelerde yapılsa da Adana’nın içli köftesi bir başkadır. Kıyma ve bulgurla hazırlanan bu köfteyi yapmak öyle kolay değildir. Ancak Adana’da bu köfteyi çok iyi yapan yerler var. Kıyma, bulgur, irmik, salça ve nar ekşisiyle hazırlanan bu nefis lezzetin mutlaka tadına bakın.

Analı Kızlı

Analı Kızlı
Analı Kızlı

Adana’nın yerel lezzetlerinden biri de analı-kızlı çorbası. Nohut büyüklüğünde ve golf topu büyüklüğünde hazırlanan pirinç köfteleri çorba içinde servis ediliyor. Küçük olanlar kızlar, büyük olanlar ise analar oluyor. Bir çorba kasesinde bir ana olması makbul. Biz Adana’nın yöresel yemeklerini Adana Köy Sofrası’nda yedik. Analı kızlı dışında kuru patlıcan dolması, sarma, içli köfte, şırdan, mumbar gibi yemekleri de burada bulabilirsiniz.

Adana'nın yöresel yemekleri
Adana’nın yöresel yemekleri

Soğan Salatası

Adana’da kebabın vazgeçilmez eşi soğan salatasıdır. Sumakla soğanın karıştırılarak hazırlandığı salata maydanoz ve tuz ile tatlandırılır. Bu nefis salata kebapla birlikte bambaşka bir lezzete bürünür.

Muzlu Süt

Adana denince akla gelen markalardan biri Kazım Büfe. Kazım Büfe’de muzlu süt içmeden bir Adana ziyareti kesinlikle tamamlanmış sayılmaz. Muzlu ve donmuş süt karıştırılarak yapılan muzlu süt blender haznesi ile satılıyor, görünce şaşırmayın.

Bici Bici

Adana mutfağı kebapları kadar tatlılarıyla da iddialıdır. Özellikle nişasta, şeker ve gül suyuyla hazırlanan Bici bici tatlısı oldukça meşhurdur. Benim pek favori tatlım değil.

Cezerye

Cezerye
Cezerye

Cezerye konusunda Adana ile Mersin kapışır. Adana’da çok güzel taze ve lezzetli cezeryeler yiyebilirsiniz. Büyük Saat çevresinde pek çok üretici bulunur.

Halka Tatlısı

Halka Tatlısı
Halka Tatlısı

Adana’da tatlı konusunda üzülmezsiniz. Künefeden tulumbaya pek çok şerbetli tatlıyı bulabileceğiniz ve istediğiniz kadar seçip seçip yiyebileceğiniz tatlıcılar var. Gönül Kardeşler ve İkizler halka tatlısı ile meşhur tatlıcıların en bilinenleri. Elinize kağıt alıp tepsiden tatlı seçme keyfi de bir başka. Kendinizi kaybetmeyin, dikkat edin.

Taş Kadayıf

Taş Kadayıf
Taş Kadayıf

Tatlı yemek için İkizler Tatlıcısı veya Gönül Kardeşler’e giderseniz sadece halka tatlısı yiyip bırakmayın. Taş Kadayıf diye bir tatlı daha var. Görüntüsü bildiğiniz kadayıfa hiç benzemiyor. Dışı hamur, içi kaymaklı, cevizli veya fıstıklı yağda kızartılıp üstüne şerbet dökülerek yapılan bir tatlı, pek de güzel, yemelere doyulmuyor.

Ayrıca Kadayıfçı Olcay katmer yemek için çok önerildi. Onu da listenize ekleyebilirsiniz.

Kaymaklı Kadayıf – Doğan Kaymaklı

Kaymaklı Kadayıf – Doğan Kaymaklı

Defalarca Adana’ya gidip son gidişime kadar bu lezzetle tanışmamış olduğuma gerçekten çok üzüldüm, benim için büyük zaman kaybı olmuş. Doğan Kaymaklı’nın Adana’nın pek çok yerinde şubesi var, Birbiçer Kebap’a yakın olan şubesini denedim, abartmıyorum, Adana’da yediğim en iyi tatlıydı diyebilirim. Cevizli veya fıstıklı kadayıfın üzerine kaymak ile servis ediliyor, çok hafif ve çok lezzetli, kesinlikle öneririm.

Şalgam Suyu

Şalgam Suyu
Şalgam Suyu

Adana denince ilk akla gelen lezzetlerden biri de şalgam suyu. Muhtemelen Adana’da nerede içseniz güzel olur ama eski şehir merkezindeki Doktorum Yılmaz Şalgam’da şalgam suyunu yanına sokak simidi ile içmenin tadı bir başka.

Börek

Adana’nın marka olmuş yemeklerinden biri de börek. Özellikle Levent Börek Türkiye çapındaki restoranları ile adından söz ettirse de en güzel börek için Adana’ya gidip yerinde tadına bakmanız lazım. Levent Börek’in yeri sanayide salaş bir sokak tezgahı, öyle restoran filan beklemeyin.

Portakal ve Turunç Çeşitleri

Portakal
Portakal

Adana denince aklına hemen portakal gelenler burada mı? Haberiniz yoksa bile, Adana sokaklarında gezerken türlü turunç ağaçlarını görünce canınız kesin portakal çekecek. Taze portakalın yanısıra portakal lokumu, portakal ve turunç çeşitlerinden yapılmış reçeller mutlaka dikkatinizi çekecek. Adana’nın mis gibi portakallarından yemeden dönmeyin sakın. Her yıl Nisan ayında düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı‘nı da programınıza eklemeyi unutmayın.

Misis Ayranı ve Sıkma

Misis Ayranı ve Sıkma
Misis Ayranı ve Sıkma

Misis, Adana şehir merkezine 27 km mesafede, Yüreğir ilçesine bağlı bir köy. Misis Antik Kenti ve Misis Köprüsü’nün de bulunduğu yer. Misis’e gitmişken meşhur Misis Ayranı’ndan içmeden yanına peynirli sıkma yemeden dönülmezmiş, biz de dönmedik.

Bu yaz Adana’ya gitmeyi düşünüyorsanız, bu birbirinden leziz yemeklerin tadına mutlaka bakın. Adana’ya uçakla gidecekseniz, uçak biletinizi şimdiden almanızda fayda var. Adana’ya uygun uçak bileti için Ucakbileti.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

17 Yorumlar

  1. Adana”da doğmadım. Adnana”da büyümedim. Üniversite eğitimim için geldim. İlk 3 ayın sonunda minübüste dinlemek zorunda kaldığım ağır arabeks şarkıdan sonra Adana hakkında yorumumu yaptım: İnsanı bunalıma sokan Bunalım Şehri! diye. Aradan üç ay daha geçti. Adana”ya alıştım dedim. Yine üç ay geçti. Adana”yı seviyorum dedim. Bir yılı doldurduğum zaman artık Adana”da yaşamaya karar vermiştim. Aradan 11 yıl geçti hala buradayım. Adana”dan da Adanalı”dan da kopulmuyor. Öyleki kendine bağlıyor. İnsanı ömrünün sonuna kadar tutuyor, bırakmıyor. İşte Adana böyle garip ama kopulamaz bir şehir. Ah bir de kıymeti bilinse! Önereceğim yerler sizlere çok yardımcı olacaktır.
    1)Kebapçı Birbiçer
    2)Ali Göde Şalgam
    3)Çerçi Yusuflar
    4)Kazım büfe
    5)Şırdancı Ali
    6)Gönül Kardeşler
    7)Uğur Kuruyemiş
    8)Saydam Otel

  2. Merhaba Sevil Hanım,

    Adana’da kebabın yanında asla pilav ikram edilmez ve edilmesi hakaret olarak da görülür. Yazıdaki görselde pilav ve kebap aynı tabakta sunulduğu için yüzeysel bir adana gezisi sonucu yazılan bir yazı izlenimi uyandırıyor bu yazı. Selamlar

  3. Yazınız için elinize sağlık Adana kebabı Elem ve Adil de iyidir eskiden Eyvana giderdim, ancak Adana kebabını Adana da yukarıdaki fotoğraftaki gibi sunan yer ben görmedim. Kebabı masaya uzunca bir tabakta tırnak pide üzerinde etrafında közde pişmiş domates ve biberle getirirler yanında olmazsa olmazları sumaklı soğan salatası ki yukarıda görüldüğü gibi değil, nane maydanoz ve 1 tam limon olan bir tabak, ezme salata gelir hepsi fiyatın içindedir bazı yerlerde çoban salata ve közde soğan tabakları da gelir. Pilav sunanı Adana da hiç görmedim Kebabın yanında pilav sunan kebapçıdan da kebap yemem( bu da böyle biline). Adana kebabı acılı ve acısız olmak üzere iki çeşit olur son 15-20 yılda acısız kebabımızın ismini çalmaya çalışıyorlar..

  4. admin ben adanalıyım:)
    adana kebabı eyvan da güzeldir 🙂 eksiğiniz büyüksaatte kazancıları ziyaret etmemişsiniz:)
    tahrayla kıyılan bol kuyruk yağlı koyun etine zırh kıyma denir.
    dilberler sekisinde kahvaltı yapmamışsınız:)
    meryem ananın çiftliğide eksik:)
    çoban dede türbesi?:)
    menderes bulvarı:)
    bir dahaki sefere adanaya gelirseniz,ben sizi gezdireyim admin:)
    başarılar diliyorum.. bloğunuzu severek takip ediyorum:)

    edit: şırdan bir sakatat türüdür:) herkese tavsiye etmem:) vaktiyle fransız bir gezgin şırdan yüzünden entritten gidiyordu:)

  5. Adana’da kaburga şiş diye bir lezzet deryası var. Daha önce duymamıştım ancak yerel bir arkadaşım götürdü. Şaşkınlık veren derece güzel bir tad. Gittiğinizde mutlaka kaburga şişi tavsiye ederim arkadaşlar.

Yorumunuzu Yazın