Sadece 3 gün için gittiğim Norveç seyahatimden henüz döndüm. Gerçekten rüya gibi bir ülke. Göz alabildiğinde yeşil, mavi, fiyordlar, şelaleler, nehirler, dağlar… Doğa severler için tam bir cennet… “Her güzelin bir kusuru vardır” diye boşuna dememişler, Norveç’in kusuru çok pahalı olması. İşte bu yüzden iyi plan yapmalı, masrafları en aza indirmeli. Norveç gezisi maliyeti ne kadar merak ediyorsanız okumaya devam edin 🙂

Norveç seyahati maliyeti
Norveç seyahati maliyeti

Öncelikle belirtmeliyim ki, bu yazıda geçen maliyetler ve seyahat şekli herkesin kaldırabileceği bir tatil şekli olmayabilir. Hayat seçimlerden ibaret, benim seçimim kısa süreli de olsa Norveç’in doğal güzelliklerini ne pahasına olursa olsun görmekti. Bu gözle değerlendirirseniz yazıyı çok iyi olur. Maliyetleri düşürmek için neler yaptığımı görmek için yazımı okumaya devam edin 🙂

Sadece 3 güne çok aksiyon sığdırabilmek için biraz zorlu bir plan yaptık. 

Norveç gezi rotama bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Norveç Gezisi Maliyeti

NOT: Bu gezinin tarihinin 2015 olduğunu ve o dönem euro kurunun 2.91 olduğunu unutmamanızı rica ederim 🙁

3 günlük Norveç gezisi toplam maliyeti kişi başı 1.083TL tuttu. Mısır seyahatimle neredeyse aynı. Bu kadar ucuza mal edebilmiş olmama ben bile şaşırdım 🙂

Detaylarına da hemen bakalım mı?

  • Norveç’e gitmek için İstanbul-Oslo uçak biletini Pegasus havayolları  Oslo hattını açar açmaz aldım diyebilirim. Gidiş-dönüş bilet 465TL tuttu. Bayram zamanı olmasa çok daha ucuza da bulunabilirdi.
  • Norveç için schengen vizesi şartı var. Eğer benim gibi uzun zamandır schengen vizeniz yoksa 240TL vize masrafı. 6 aylık schengen vizesini almışken birkaç Avrupa rotası daha çıkarırım bu vize ile, onun için bu masrafı toplam maliyete eklemedim.
  • Büyük harcama kalemlerinden biri de Oslo-Bergen tren biletleri tabii. Tren biletlerini ne kadar erkene alırsanız o kadar ucuza alabilirsiniz. Ben çok erken alamadım bir türlü planım kesinleşmediği için gidiş-dönüş 260TL’ye aldım. www.Nsb.no adresinden biletlerinizi alabilirsiniz.
  • Bergen’den Trolltunga’ya gidebilmek için 1 günlük araç kiralama yaptık. Rentalcars.com üzerinden kiraladık aracımızı. Araç kiralama bedeli 57 pound yani yaklaşık 240TL, 2 kişi olduğumuz için yarısı 120TL bana maliyeti oldu. Belki 4 kişi gitmek maliyetleri daha da düşürebilir. Rentalscar.com adresinden kiralamayı yaptık.
  • Araç kiralama dışında tabii başka masraflar da çıkıyor. Benzin masrafı bunların başında, kiraladığımız araç hibrid bir araçtı ve oldukça az yakıyordu. 1 gün için 600km gibi bir yol yaptık ve 95TL benzin masrafımız oldu, yine ikiye bölündüğü için 43TL kişi başı.
  • Bir masraf kalemimiz daha var ki baştan öngörmemiştik, otoyol maliyetleri. Bergen-Odda arası kullandığımız yolun büyük kısmı paralı yoldu, bir de köprü geçişi vardı. Araçta bizdeki hgs gibi bir cihaz var, kredi kartına yol maliyetleri sonradan ekleniyor.
  • İlk gece uçak 02:30 gibi Oslo’ya indi. Sabaha kadar havaalanındaki koltuklarda uyukladık. Sabah 08:00 treni ile Oslo merkeze geçtik. İkinci geceyi de Oslo-Bergen treninde geçirdik. Sadece bir gece otel masrafımız oldu Bergen’de. Oda-Kahvaltı, şehrin tam göbeğindeki Ole Bull Apartments Bergen’de kaldık. Geceliği 250TL gibiydi, kişi başı 125TL’ye gelmiş oldu.
  • Gelelim yemek masrafları konusuda… Yemeğe 1 öğün dışında para vermedim. Norveç’in pahalı olmasından korktuğum için sandviç, konserve, abur cubur çantaya doldurup gitmiştim. Ayrıca termos götürdüm yanımda sıcak su buldukça doldurup kahve sevdamı öyle çözdüm. Yanımda su şişesi de vardı, çeşmelerden akan su içildiği için suya da para vermedim. Ama verseydim ne olacaktı derseniz; 33lt su 8-10TL civarında. Bir hamburger menüsü 30-35TL, wc 3-5TL, tek öğün yediğimiz sandviçti, o da 20TL gibi bir rakama geldi, pek de birşeye benzemiyordu 🙂 Konservelerimizin yanına ekmek aldık, o bile 10TL altında değil.
  • Bunlar dışında şehir içi tramway gibi ulaşım maliyetlerim var ufak tefek.

1 geceyi havaalanında, 1 geceyi trende geçirerek 3 yerine 1 gece otel masrafı, yemek için hiç para harcamamak gibi yerlerden ciddi şekilde tasarruf ettim. Bu tasarrufu da araç kiralama için kullanmış oldum. Oldukça yorucu bir o kadar güzel 3 gün için hem bu yorgunluğa hem de masrafa değer.

Norveç Gezi Yazıları

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

31 Yorumlar

  1. sevil hanım merhaba kız arkadaşımla seneye 😀 bir norveç turu planımız var macera perest ama ilk acemiliğimizi doğasıyla ünlü hayallerimizde olan norveç için gerçekleştirmeyi düşünüyoruz… size dair yolculuk ile ilgili sorularımız olduğunda facebook üzerinden sorabilirmiyiz?

  2. Merhaba,
    Rota ve planlama konusunda tereddüt yaşıyoruz. 10 günlük dolu dolu bir nordic tur için Hamburg başlangıçlı, sırasıyla, Danimarka, İsveç ( Malmö, Göteborg), sonra Norveç (Oslo, Bergen), ve Stockholm üzeri ferry ile Helsinki düşünüyorum. Çok mu sıkışık olur. Planlamada zorluk yaşıyorum. Günleri şehirlere dağıtırken veya sıralama yaparken nasıl davranmalı, nelere dikkat etmeli ? önerilerinizi bekliyorum. Tşk.

    • Merhaba,
      10 günde 4 ülkeye gidebilirsiniz tabii ama ancak şehirleri hızlıca görmüş olursunuz. Tek başına Norveç dahi 10 günü fazlasıyla hak ediyor bence 🙂 Gidilecek yerleri azaltmanızda fayda var derim.

      Sevgiler

  3. Merhaba, cok guzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Bir sorum olacak size. Norveç’te araba kiraladığınızı söylediniz. Acaba normal TC ehliyetiyle kiralamak mümkün mü yoksa turing’ten belge mi aldınız? Yani AB ülkeleri Türkiye ehliyetlerini tanıyorlar mı? Teşekkürler.

  4. Çok aydınlatıcı bir yazı olmış teşekkürler . Nefis bir gezi olmuş görünmekte. Zaman olmadığı için mi Flam ‘ı gezmediniz ?
    Özellikler Bergen Flam turunu önerilerde çok görüyorum. Otoyol ücretlendirmeleri nasıldı? İspanya ve Fransa çom pahallı bu ücretlendirmede orasıda eşdeğer mi? İtalya gibi sık sık çok kısa mesafelere ücretlendirme var mı? Sence araba yerine Stockholm Oslo sonrada Flam şeklinde tren yolculuğu yapsak . Görülecek güzel yerleri görmüş olurmuyuz? Tren yolculuğunda ekstra ücretlendirmeler var mı?

    • Flam’a vaktim olmadığı için gitmedim. Trolltunga macerası bize daha çekici geldi :))

      Otoyolların büyük kısmı paralı, bir de biz en kısa yolu tercih ettiğimiz için hızlı hareket edebilmek adına paralı yolları kullanmış olduk. Otoyol ücretleri yüksek tabii, sonuçta Norveçten bahsediyoruz 🙂

      Tren yolculuğu da son derece keyifli, eğer yolda dur-kalk yapmak niyetiniz yoksa treni tercih edebilirsiniz. Oslo-Bergen arası tren yolu dünyanın en güzel tren yolu rotalarından biri olarak biliniyor.

  5. Merhabalar…mart ayında 8 gecelik bir Norveç seyahati planimiz var arkadaşlarla…gezilecek cok yer, gorulecek cok sehir ve yapilacak cok aktivite var..plan yapmakta zorlanmaktayiz..1 gece oslo-1 gece flam-1 gece bergen-1gece tromdheim,2 gece lofoten adalari,2 gece tromso sizce nasil…cok mu yorucu..Flam da konaklamadan ya da Trondheim a hic gitmeden Bergen i 2 geceye mi cikarmali..önerilerinizi beklerim..tesekkurler

    • Merhaba,

      Umarım kuzey ışıklarını görme şansınız olur. Ülkenin kuzeyine gitmediğim için sizi doğru yönlendiremem. Oslo ve Bergen’i birer günde gezebilirsiniz ama fiyord turu, trekking gibi aktiviteleriniz olacaksa ona göre kendinizi planlamanız lazım. Oslo-Bergen arasını trenle geçmenizi önereceğim, dünyanın en güzel tren rotalarından biri.

      Sevgiler

  6. Sizi karşıma Allah çıkardı :)))
    Hayal ettiğim gibi , lüksten uzak ama tam da olması gerektiği gibi…
    Çok şanslısınız. Henüz yaşadığı ülke değil , bölge dışına bile çıkma fırsatı olmayan biri için ütopik bir hayal gibi yaşadıklarınız… Ama ben de planlamalarımı yapıp , sizinki gibi bir tatili istiyorum. Cesaret verici yazınız için teşekkür ederim.. Sevgiler..

  7. Merhabalar; bizde bu haziran ayinda gittigimiz Norvec gezimizde Oslo 1 gece, bergen tren 1 gece, Bergen 1 gece , fiyort turu gemide 1 gece ve bir gün, Alesund bir gece ve thronheim 3 gece donuste bir gece solo tekrar olmak uzere toplam dokuz gece guzel gezi yaptik. Bizde planlamalari cok onceden yapamamamiza ragmen gayet uygun fiyatli bir gezi yaptik. Sehir merkezindeki otelleri kullanarak ve yuruyerek, yemek konusunda yanimizdakilerle yada market takviyeleri ve otelin ortak mutfagini kullanarak gecirdik. Gittigimiz yerlerdede teleferik ve muze gibi turistik aktiviteleri ve donen restoranlar gibi yerleride es gecmedik. Tum hediyeliklerimiz dahil kisi basi 2.345.00 tl ile geziyi super sekilde tamamladik. Annem kiz kardesim ve ben beraber ciktik bu yolculuga. Yola cikarken karar vermeniz gereken sey turist olmakmi orayi yasamak mi? Ben yasayarak gezenlerdenim 😉

  8. Sevil Hanim baya bi cimrilik etmissiniz yani, ama cok pahali olmasindan kaynaklaniyor..
    Dogaya asiksaniz gezip görülecek yer, karadeniz kadar sevimli olmasada güzel…

    • Cimrilik ile ne alakası var? Ben gerçekten çok takdir ettim çok da imrendim. Çok başarılı bir bütçe yönetimi olmuş. Sonuçta başka bir şehre daha gitmek için fırsat oluşturmuş. 10.000TL ye 2 şehir gezmektense, 1000’er liraya 10 şehir gezmeyi ancak görülmeyene meraklı olanlar yeğler..

  9. Dünyanın en pahalı ülkelerinden birine gidip de, bir çoğumuzun Alaçatı, Bodrum, Antalya tatilinden daha az harcamak!

    İnsanımıza anlatmamız gereken çok şey var Sevilcim. Hem kariyer yaparım, hem ucuza gezerime ne hoş örnek.

  10. Bahar Sakın tarafından yazılmış yorumu paylaşıyorum >>
    Daha önce tanışmış olsaydık daha ucuza da sağlayabilirdiniz smile emoticon alışverişinizi ve yemeğinizi her yerde bolca bulunan kiwi marketlerin fisherprice marka ürünlerinden alırsanız çok daha ucuza gelir. 13 krona sandviç, 30 krona mikrodalgada ısıtacağınız sıcak yemekleri var. Ben stavangerde yaşıyorum ama aynı uygulama tüm illerde var şöyleki facebook sayfaları var. Tamamen norveççe ama burda herkes ingilizce konuşabiliyor zaten. Orda günübirlik araba, ev, bot, hatta karavan hatta kayak malzemeleri kiralama isteği yapabiliyorsunuz. Önceden oraya yazıp gelmeden kalacak yer ve bir araba bulabilirdiniz. Bu da firmalardan daha ucuza gelecek demektir. Hatta şanslıysanız arkadaşınız ve siz grupta bir türke rastlayıp konaklamayı bedavaya getirebilirdiniz bile smile emoticon tren konusunda geç kaldığınız için şanssızmışsınız gerçekten. Başkaları planlarken onu yarıya kadar düşürebilir planlı gelecekleri için smile emoticon bir de kesin değil ama sorularak öğrenilebilir. İstanbuldaki metrocity avm yan kapısında macaristan konsolosluğu var. Schengen vizesi orada daha ucuzmuş üstelik bekleme süresi 5 gün imiş smile emoticon fiyattan emin değilim ama süreden eminim 2 arkadaşım aldı oradan biliyorum smile emoticon bir de buraya gelip te bergen de kalmak olmamış. Norveçe geliyorsanız kuzey ışıkları ilk hedef olmalı bence ama o da bu mevsimde zor görünüyor ne yazıkki frown emoticon kışa doğru gelmek lazım. Bir de dağların keyfi en iyi kristiandsand’da çıkar. Tabii bunları bilmek için norveçte yaşamak gerekiyor. Keşke siz buraya gelmeden tanısaymışım sizi frown emoticon

Yorumunuzu Yazın